Att starta upp veckan med ett köttfritt recept är också en älskvärd tradition, så här bjuder vi på majs och kiksärtsbollar med spenatyoghurt. En festlig Meat Free Monday-middag som både är god och rolig att äta i exempelvis pitabröd.
Majs och kikärtsbollar med spenatyoghurt
Ingredienser:
– 500 g kikärter
– 200 g majs
– 1 ägg
– 3 msk ströbröd
– ½ lime
– 1 msk persilja
– salt
– kryddor efter smak, exempelvis paprikapulver, chili, spiskummin.
Gör så här:
1. Skölj av kikärtorna och låt vattnet rinna av ordentligt.
2. Mixa sedan kikärtorna i en matberedare.
3. Tillsätt ägg, ströbröd, limejuice, majs, persilja och valfria kryddor och mixa tills det går ihop.
4. Forma till bollar, biffar eller plättar och stek i kokosolja/olivolja på medelhög värme i cirka 2–3 minuter på varje sida tills de får en gyllene färg. O.b.s. – vänd försiktigt, de är lite ömtåliga.
5. Servera gärna i pitabröd med sallad och spenatyoghurt (receptet hittar du nedan).
Spenatyoghurt
Ingredienser:
– 100 g färsk bladspenat
– 2 dl valfri yoghurt eller kvarg
– 1 pressad vitlöksklyfta
– 1 msk solrosfrön
– ¼ färsk citron (juicen)
– chiliflakes
– salt och peppar
Gör så här:
1. Mixa spenat och solrosfrön i en matberedare.
2. Tillsätt yoghurten och de övriga ingredienserna, krydda efter smak.
3. Ställ in i kylen inför servering.
Text: Martina Norling
Behöver du hjälp att hitta rätt bland olika träningsanläggningar, tips på häsloinriktade restauranger, spa, kliniker, jobb och utbildningar inom hälsa – missa inte vår hälsoguide!
Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet.