En fiskgryta med saffran är gott året om, men extra passande såhär i juletid. Här hittar du ett lyxigt och smakrikt recept att bryta av den traditionella julmaten med från Fridas Kök.
Fiskgryta med saffran
Ingredienser, 4 portioner:
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 nypa chili flakes
2 msk smör
2 morötter
1 msk tomatpuré
2 msk hummerfond
0,5 dl vitt vin
1 påse saffran
2,5 dl grädde
3 dl vatten
1 paket torskfilé eller annan fisk
1 tsk valfria kryddor för fisk (saffran, citron, fänkål, dillfrön och peppar)
1 nypa salt
persilja, färsk
dill, färsk
10 körsbärstomater
1 näve babyspenat
Gör så här:
- Finhacka löken, skala och skiva morötterna.
- Stek lök och morötter i smör tillsammans med vitlöksklyftan, pressad, och en nypa chili flakes.
- Tillsätt tomatpurén och saffran och stek en stund till.
- Häll på hummerfond och vin. Låt puttra en stund.
- Häll i grädden och krydda med fiskkryddan. Klipp ner persilja och dill.
- Tillsätt fisken i bitar, babyspenaten och tomater i bitar, stäng av plattan efter ett par minuter och låt stå tills fisken är klar.
- Servera med pressad potatis, gärna blandad med smör och salt.
Lyxig fiskgryta med saffran
Portioner 4 portioner
Ingredienser
- 1 st schalottenlök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 nypa chili flakes
- 2 msk smör
- 2 st morötter
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk hummerfond
- 0,5 dl vitt vin
- 1 påse saffran
- 2,5 dl grädde
- 3 dl vatten
- 1 paket torskfile alt annan fisk
- 1 tsk valfria kryddor för fisk (saffran, citron, fänkål, dillfrön och peppar)
- 1 nypa salt
- 3 kvistar färsk persilja
- 3 kvistar färsk dill
- 10 st körsbärstomater
- 1 näve babyspenat
Instruktioner
- Finhacka löken, skala och skiva morötterna.
- Stek lök och morötter i smör tillsammans med vitlöksklyftan, pressad, och en nypa chili flakes.
- Tillsätt tomatpurén och saffran och stek en stund till.
- Häll på hummerfond och vin. Låt puttra en stund.
- Häll i grädden och krydda med fiskkryddan. Klipp ner persilja och dill.
- Tillsätt fisken i bitar, babyspenaten och tomater i bitar, stäng av plattan efter ett par minuter och låt stå tills fisken är klar.
- Servera med pressad potatis, gärna blandad med smör och salt.
Recept och bilder: Frida Martis, en tandläkarstudent i Stockholm med rötterna utanför Jönköping. Följ hennes blogg Fridas Kök för fler recept och inspiration om det hon brinner för – matlagning och bakning.