Lyxig fiskgryta med saffran – recept från Fridas Kök

fiskgryta med saffran

En fiskgryta med saffran är gott året om, men extra passande såhär i juletid. Här hittar du ett lyxigt och smakrikt recept att bryta av den traditionella julmaten med från Fridas Kök.

Fiskgryta med saffran

Ingredienser, 4 portioner:

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 nypa chili flakes

2 msk smör

2 morötter

1 msk tomatpuré

2 msk hummerfond

0,5 dl vitt vin

1 påse saffran

2,5 dl grädde

3 dl vatten

1 paket torskfilé eller annan fisk

1 tsk valfria kryddor för fisk (saffran, citron, fänkål, dillfrön och peppar)

1 nypa salt

persilja, färsk

dill, färsk

10 körsbärstomater

1 näve babyspenat

Gör så här:

  1. Finhacka löken, skala och skiva morötterna.
  2. Stek lök och morötter i smör tillsammans med vitlöksklyftan, pressad, och en nypa chili flakes.
  3. Tillsätt tomatpurén och saffran och stek en stund till.
  4. Häll på hummerfond och vin. Låt puttra en stund.
  5. Häll i grädden och krydda med fiskkryddan. Klipp ner persilja och dill.
  6. Tillsätt fisken i bitar, babyspenaten och tomater i bitar, stäng av plattan efter ett par minuter och låt stå tills fisken är klar.
  7. Servera med pressad potatis, gärna blandad med smör och salt.
fiskgryta med saffran
Skriv ut Pin
5 från 1 röst

Lyxig fiskgryta med saffran

Måltid Lunch, Middag
Tag fisk med saffran, fiskgryta, fiskgryta med saffran, saffransfisk, saffransgryta
Tillfälle Jul
Portioner 4 portioner

Ingredienser

  • 1 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 nypa chili flakes
  • 2 msk smör
  • 2 st morötter
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk hummerfond
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 påse saffran
  • 2,5 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 1 paket torskfile alt annan fisk
  • 1 tsk valfria kryddor för fisk (saffran, citron, fänkål, dillfrön och peppar)
  • 1 nypa salt
  • 3 kvistar färsk persilja
  • 3 kvistar färsk dill
  • 10 st körsbärstomater
  • 1 näve babyspenat

Instruktioner

  • Finhacka löken, skala och skiva morötterna.
  • Stek lök och morötter i smör tillsammans med vitlöksklyftan, pressad, och en nypa chili flakes.
  • Tillsätt tomatpurén och saffran och stek en stund till.
  • Häll på hummerfond och vin. Låt puttra en stund.
  • Häll i grädden och krydda med fiskkryddan. Klipp ner persilja och dill.
  • Tillsätt fisken i bitar, babyspenaten och tomater i bitar, stäng av plattan efter ett par minuter och låt stå tills fisken är klar.
  • Servera med pressad potatis, gärna blandad med smör och salt.

fiskgryta med saffran

Recept och bilder: Frida Martis, en tandläkarstudent i Stockholm med rötterna utanför Jönköping. Följ hennes blogg Fridas Kök för fler recept och inspiration om det hon brinner för – matlagning och bakning.

Anna Jonasson

Chefredaktör, SportHälsa

annajonasson.sporthalsa.se är en av Sveriges äldsta och mest inflytelserika bloggar inom träning och hälsa, med 14 år på nacken. Här får du ta del av träningspass, recept och Anna Jonassons vardag som 4-barnsmamma och chefredaktör på webbtidningen SportHälsa. Alltid med rörelseglädje och hälsa i fokus, utan pekpinnar.

No Comments Yet
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg





Innan du spelar på casino utan svensk licens är det viktigt att du har full koll på vad som gäller och vilka casinon som är bäst.