Jullucka nummer 3 i Sporthälsas julkalender är väldigt lärorik och sätter ljus på hur vi beter oss vid juletider i dag.
Har du någon gång funderat över varför vi har vissa saker på julbordet och finns det trender när det kommer till julmat? Ett julbord har väll alltid innehållit samma mat, eller? Lite av detta tänkte jag försöka reda ut i dagens lucka.
Något som växt i popularitet de senaste åren på julborden är vegetariskt. 7 av 10 svenskar uppger att de eftersöker ett vegetariskt alternativ på julbordet. Hurra säger jag! Att äta vegetariskt är inte bara bra för oss utan även för miljön, vilket snabbt tar oss till nästa punkt. Maten får gärna vara ekologisk och köttet ska komma från svenska gårdar.
Mathistorien.
Vikingatiden:
Under vikingatiden återfinner vi julölen och julgröt. ”Att dricka jul” var en rituell sed för att skåla för lycka och välgång. Julgröten kokades av korngryn i mjölk, tillskillnad från vardagen när den kokades i vatten. Just gröt av risgryn infördes först på 1800-talet.
Medeltiden:
Dopp i grytan bestod utav torra brödbitar som doppades i köttspad. Just dagarna före jul var hektiska för gårdens folk och därför samlades man ståendes kring grytan där man doppade sitt bröd mellan förberedelserna inför julens festmåltider.
Kålrätter var på den här tiden ett måste på julbordet.
1600-talet:
Nötter och äpplen åts som julgodis. Under 1600-talet åts det mycket saltat kött i bondesamhället, vilket var dåtidens sätt att konservera mat på. Vid den stora höstslakten sparades alltid en gris till jul frossan. Detta finns kvar än idag som mångas favorit på julbordet, julskinkan.
1800-talet:
Under seklet tidigare hade Sverige hämtat flera seder och symboler från bland annat Tyskland och Frankrike. Under 1800-talet gick julbordet från att vara en festmåltid till att bestå av flera små rätter. Under detta sekel dök nya konserveringsmetoder upp och vi ser inlagda rödbetor, inlagd sill samt syltor och patéer för första gången.
1900-talet:
Julmusten gör entré 1910 som alternativ till öl och brännvin. Även Janssons frestelse, prinskorvar, köttbullar och gravad lax dyker upp. Nu börjar vi ana det julbord vi idag kallar för ett ”traditionellt julbord”.
Text: Rebecca Sundholm
Ålder: 24
Motto: Gräv där du står
Bakgrund: Lever ett hektiskt småbarnsliv där träningen inte får ta fullt lika stor plats som tidigare. Gillar att ha många bollar i luften och att inspirera andra människor till rörelse. Utöver min anställning på ett fastighetsbolag driver jag företaget Vardagshälsan Sundholm. Mitt företag tillhandahåller träningstimmar och hälsoprodukter. På bloggen kommer du få inspiration och tips för en aktiv och balanserad livsstil.