Lofsan lever drömmen med träning, familj och företagande

Lofsan lever drömmen med träning

Allt för Hälsan-mässan står för dörren och Lovisa ”Lofsan” Sandström är ett av de stora affischnamnen. Hon är en stor inspiratör i hälsobranschen och ger ut den enda bästsäljande boken efter den andra. Populariteten tog fart för sju år sedan när hon var gravid med sin första son och startade bloggen lofsan.se.

FAKTA Lofsans 5 tips för framgång

1. Var selektiv med vilka personer du omger dig av. Välj 1-2 bollplank som du litar på.

2. Skapa en grundfilosofi som du låter allt utgå från. Det blir lättare om du utsätts för ett dilemma.

3. Var autentisk. Det är många som jobbar hårt med sin fasad – du behöver inte låtsas vara någon annan. Känns som typiskt kvinnligt att vara sin egen största motståndare. Jag tror på att våga vara naken/ärlig, men ändå med integritet.

4. Ha tålamod. Jag har jobbat jättemycket gratis och lönen för det kommer senare.

5. Var generös på alla sätt. Med komplimanger. Med tid. Det betalar sig alltid. Du skapar en känsla av att ”här är det nice att vara”, du attraherar människor.

Om Lofsan

Namn: Lovisa ”Lofsan” Sandström

Ålder: 32 år

Familj: Maken Hans, sönerna Sixten och Baxter och bonusbarnet Tom.

Bokutgivningar: Stora löparboken för kvinnor (2015), Lofsans mammaträning (2015), Stora träningsboken för kvinnor (nov 2016).

Blogg: lofsan.se

Dold talang: Väldigt bra på TV-spel.


Under många år hade hon två bebisar. Innan det var hon post-gravid och nygravid – samtidigt. Träning för att hålla ihop kroppen är sällan lika viktigt som när magmusklerna knappt gått ihop innan nästa graviditet. Det var vid den här tiden som den då 24-åriga Lofsan blev ett namn att räkna med i bloggvärlden.

– Många blev fascinerade över mina magrutor, folk dras verkligen till det. Jag basunerade ut hur viktigt det är att som gravid vara noggrann med träningen och inte köra på som innan. Nu i efterhand känner jag att jag inte kan stå för allt jag skrev då. Jag är lugnare nu och litar på min egen förmåga, säger en självsäker Lovisa, sittandes vid ett sminkbord och får håret lockat inför fotograferingen. Vi kommer överens om att lockarna inte ska bli alltför glamourösa och  iögonfallande, det utstrålar inte träning.

 

Som idrottslärare från GIH i grunden och ekonom från gymnasiet har drömmen om att vara sin egen alltid varit där. Från början var hon assisterande PT på Sats där hon fick generöst med uppdrag. Allt hon åtog sig på sidan om måste gå via dem så det blev för krångligt att vara kvar och därför startade hon eget företag. Avtal, förhandlingar och administration blev dock snabbt så omfattande att hennes make och manager Hans Renman tog över. Sedan tre år är han vd för moderbolaget och för Lofsangruppen och sköter även alla bokningsförfrågningar och hela hennes kalender.

 

– Jag måste inse mina begränsningar och Hans är jätteduktig. Jag älskar att jag kan fokusera på det jag är bra på: Föreläsningar, bokförfattande, content marketing och pt online med Lofsangruppen. Det känns bra att ha en fot kvar i pt-arbetet, den kommer jag aldrig att släppa. Just nu är det väldigt roligt att hjälpa andra pt:s att skapa sitt namn med rätt marknadsföring, att ta steget som öppnar för nya möjligheter.

 Här och nu

Lovisa går all in i sin pt-roll när hon har pt-kunder. Hon söker sig till de svåra projekten och har lärt sig den hårda vägen hur viktigt det är att vara närvarande. Att inte oroa sig över hur jobbig den kommande veckan blir, utan att faktiskt ta en veckokoll med en dag i taget. Som föreläsare kände hon sig vilsen i början men nu är hon erfaren och har hittat kärnan i det hon vill förmedla: Att saker och ting måste få vara komplexa.


–Folk kan tycka att det är irriterande. De vill ha raka besked och inte få veta att ”det beror på”. Om det hade varit så lätt, då hade alla varit nöjda. Det funkar inte så. Det är viktigt att veta att det är mycket som spelar roll när man jobbar med människor. För det får jag mycket positiv feedback, det är skönt att veta att jag inte bara står med en megafon och basunerar ut saker ensam. Det är absolut en drivkraft att folk bryr sig om vad jag säger.


Lovisa är förebild för många träningsintresserade kvinnor, men hur är det, har hon själv någon förebild?

– Jag lyssnar mycket på andra i andra branscher. Då lär jag mig mycket. Det är ofta snarare kommunikation än träning som jag jobbar med. Jag vill förmedla en känsla. Pt online handlar egentligen inte om träningsprogram, utan att få till en inställning om att man är kapabel i utmaningen. Den processen kan knäcka koden.

 

Vill ha fem pass

Den egna träningen kan ibland hamna i skymundan för familjeliv och karriär. När det är mycket på gång är det för Lovisa precis som för många andra svårt att hålla fokus på träningen. Lyckligtvis kan hon kombinera kompishäng med träning eftersom hon umgås mycket med andra pt:s,

– Som tvåbarnsmor får man ändra attityden till vad som är good enough. Just nu funkar allt så bra för alla i familjen. Jag snittar på 3-5 pass i veckan, men helst skulle jag vilja ha 5 pass jämt.

Hur livet än ser ut kör hon alltid minst ett styrkepass per vecka – det roligaste hon vet är att lyfta tungt. Marklyft, knäblj, chins… Stora, bra muskler med rörelser som överförs till vardagen. Kombinerat med kondition året om.

 

Träningen påverkas också mycket beroende på vad hon gör i författarskapet. När hon gav ut Stora löparboken hade hon fullt sjå med att springa sig igenom alla program. Sedan mars är det mycket thaiboxning, kampsportfys och barfotaträning när hon ville testa hur bra hon kan bli på något om hon går in på det. Variation är en nyckel för inspiration.

–Under flera års tid har jag inte kunnat passa träningstider. Den här hösten har jag haft möjlighet att sätta träningen först. Det är skönt att få göra så. Jag älskar att bara få ge mig hän till coachen och få ett nytt socialt sammanhang. 

Det är förstås inga problem att få sönerna att aktivera sig. De är stora killar nu och älskar friluftsliv. Den yngre är mer tävlingsinriktad, men hela familjen gör ofta aktiviteter tillsammans: Skidåkning, skridskor eller cykling. 


 Inkludera de exkluderade

När det handlar om träning är det många som känner sig exkluderade. Livet går inte ut på att träna superhårt hela tiden och inte heller om att få ångest så fort pulsen blir hög. Man kan faktiskt strunta i att köra de där 100 burpeesen men vara okej ändå.

– Träningsresultaten har egentligen inte så mycket att göra med vad man tränar, utan vad man gör mellan passen. Vissa äter sig till resultat, andra tränar.

 

Vad är uppnåbart?

Lovisa menar att hon som pt råkar ut för kunder som tror att det är som att gå till frisören med en bild från internet om hur man vill se ut – utan förankring i sig själv eller sina förutsättningar. Till dem vill hon säga det här:

– Om man tänker på Jessica Almenäs och mig, så är våra kroppar extremt olika, hon kommer aldrig få en kropp som ser ut som min, och tvärtom. Det här gäller våra åsikter också. Vår podd hade blivit outhärdlig med två personer som håller med varandra i en timme.

Förutom kroppsideal översköljs vi av bilder från det perfekta hemmet, det perfekta köket med den perfekta bakningen och den perfekta familjen. Men Lovisa känner ingen stress över att inte räcka till på alla plan.

– Mitt hem är inte perfekt, det är företagen och träningen som är min grej och det jag brinner för. Jag är nöjd över min kropp, jag får vad jag förtjänar. Hade jag tränat hårdare eller striktare hade jag sett annorlunda ut, men just nu är jag inte beredd att göra den satsningen. Jag tror folk tycker det är skönt att jag är vanlig.

 

Blir hon igenkänd på stan?

– Kvinnor i en viss åldersgrupp gör det. Det är roligt. Men en gång blev jag smygfotograferad på ett utomhusbad. Hans sitter på filten bakom mig när en kvinna plötsligt tar fram kameran och fotar min bak. Det kändes lite konstigt att någon vill ha en bild på min röv.

Podden går bra, hennes app för onlinecoachning är störst i landet,  Youtube-kanalen med träningsövningar är stor. Men Lovisa är ändå full av planer för framtiden med bland annat ett par projekt utomlands. Och fler böcker kommer det att bli. Hon har precis skrivit avtal med Norstedts om bok nummer fyra och fem. 

– Jag befinner mig i dag där jag trodde att jag skulle vara om fem år. Jag kan göra i princip vad jag vill. Det är en spännande position som jag har jobbat hårt i flera år för att komma till. 

Text: Julia Kimell
Foto: David Thunander/Studio CA
Styling: Julia Jacobsson
Kläder: Sweare

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.