Lina ”Lynx” Eklund: Man ska njuta av mat

Lina ”Lynx” Eklund: Man ska njuta av mat

Hon är professionell MMA-fighter men kanske mest känd som ”Lynx” i Gladiatorerna. Förutom det är hon personlig tränare, författare och mamma. Är det någon som vet hur man får ihop livspusslet och skapar balans i livet är det Lina Eklund.

 

Redan som fyraåring började Lina Eklund med gymnastik. Sedan dess har träning och hälsa alltid varit en stor del av hennes liv. Från elitgymnastik gick hon till att tävla i bodyfitness, sedan blev det full fokus på kampsport.


– Träning är såväl mitt arbete som min passion. I dag är jag professionell MMA-fighter och Mixed Martial Arts är den ultimata sporten för mig. Du tränar både styrka och kondition, men även smidighet och kroppskontroll. Det är en tekniksport i allra högsta grad som förutom att vara fysiskt utmanande kräver en total sinnesnärvaro vilket jag älskar, säger Lina Eklund.


Hur mycket tränar du i genomsnitt varje vecka?

– Mitt träningsschema ser lite olika ut beroende på om jag tränar inför match eller har en lugnare träningsperiod. Inför match tränar jag två pass per dag, sex dagar i veckan. Vissa träningspass är mera tekniskt inriktade medan andra består av mycket sparring. Att toppa den fysiska formen, såväl uthålligheten som styrkan, har dock alltid hög prioritering inför match. Om jag inte har någon match inplanerad kan jag gå ner till att träna ett pass per dag, 6-7 gånger per vecka om kroppen behöver återhämtning. Under dessa perioder lägger jag in uppbyggande styrketräning parallellt med mina kampsportpass.

 

 

sites/default/files/Lina Eklund1_0.jpg”Förutom att vara fysiskt utmanande kräver MMA total sinnesnärvaro vilket jag älskar”

Foto: Lars Hjalmarsson

 


Vilken är din favoritträningsövning? 

– Sparring. Det är ju inte direkt någon övning men detta är vad jag gillar allra mest med kampsport. I sparring utför man sporten så matchlikt det går utan att skada varandra. Man tränar situationer och utför tekniker med full hastighet och kraft men med bibehållen kontroll för att inte skada sin träningspartner. I denna träning känner jag en total kroppslig närvaro vilken jag aldrig upplevt i någon annan typ av träning. Jag blir medveten om och kontrollerar varenda liten del av min kropp. Under en bra sparring är man totalt i nuet och kroppen blir till ett verktyg. 


”Unna dig medvetet”

Inför match håller Lina en ganska strikt kost och utesluter sötsaker och annan skräpmat. I övrigt har hon en mer avslappnad relation till mat.


– Eftersom man tävlar i viktklasser i MMA och alltid behöver gå ner några kilon inför match är det viktigt att äta rätt. Men det handlar även om att ge kroppen näringsrik mat och de bästa förutsättningarna för att klara av den hårda träningsbelastningen. När jag inte har någon match framför mig har jag ett avslappnat förhållningsätt till kost. Jag tycker att man ska njuta av mat och jag tycker att man kan unna sig mindre nyttiga saker så länge man har gör det medvetet, det vill säga; ”jag vet vad detta innehåller och jag väljer att äta det i dag”.

 

 

sites/default/files/Lina Eklund MMSports_0.jpg”Jag tycker att man ska njuta av mat”

Foto: Lelle MM SportsVilka råd skulle du ge till den som vill börja äta hälsosammare och komma igång med sin träning? 

– Lägg upp en kostplan men gör inte för stora förändringar på en gång. Det är enklare att genomföra små förändringar samt större chans att förändringarna blir långvariga om det nya upplägget inte skiljer sig totalt från tidigare kostvanor. Ta hjälp av en personlig tränare. Det är inte enkelt att börja träna och utan kunskap och/eller hjälp blir de flesta träningsstarter intensiva men korta. De flesta kör igång för hårt och lägger snabbt av med träningen. Det kan handla om att det blev för jobbigt, för att träningen tog för mycket tid från vardagen eller för att man fick ont.


Hur tacklar man situationen när motivationen sviker?

– Det är en svår balansgång mellan ”bit ihop och kör på” och ”vila och unna dig något gott”. Jag tror att man måste lära känna sig själv för att veta när man ska kämpa sig igenom en jobbig period med brist på motivation eller när man ska lyssna på kroppen och lätta på träningsbelastningen. Ett tecken på överträning är just att motivationen till träningen och hälsosam kosthållning försvinner och i det fallet är mitt tips att vila från träningen 1-2 veckor och unna dig något extra. Ett annat tips är att prova på en helt ny typ av träning ett tag för att få tillbaka träningsglädjen, testa klättring, balett, parkour, vattenrugby… 


 

sites/default/files/Lina Eklund MMA_0.jpgFoto: Lelle MM Sports


Vad är det viktigaste du har lärt dig inom träning och hälsa?

– Mitt idrottande har under åren lärt mig såväl att bita ihop och klara av de tuffaste av utmaningar som hur viktigt det är med balans i livet och vilka uppoffringar som är värda att göra.


Den 20 februari kommer du att följa med på Nordens största hälsokryssning, Hälsokicken. Vad du kommer bjuda på under Hälsokicken och vad ser du mest fram emot på kryssningen?


– Jag kommer att hålla i boxningspass samt hålla en föreläsning om just balansgången mellan elitidrottande och livet i övrigt. Jag ser mest fram emot att träffa alla tränings- och hälsointresserade människor för jag är övertygad om att vi kommer att ha galet roligt tillsammans!

 

 

 

 

Text: Hanna Larsson

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.