Enkelt och gott lchf-recept på ädelrulader med palsternackspommes. Perfekt för dig som vill dra ner på kolhydraterna!
Recept: Ädelrulader med palsternackspommes
4 portioner
Näringsvärde per portion:
Kcal: 465
Protein: 40
Fett: 35
Kolhydrater: 2
Ädelrulader
100 g ädelost
2 dl crème fraiche
600 g lövbiff
salt, peppar
2 msk smör
Palsternackspommes
4–6 portioner
800 g palsternacka
1–2 msk kallpressad
olja, oliv eller raps
salt, peppar
ev. 1 krm chilipulver
Gör så här:
Palsternackspommes:
1. Skala palsternackorna och dela dem i fjärdedelar. Skär bort den grövsta delen av stocken och dela eventuellt ytterligare en gång.
2. Lägg i en smord form eller ugnsplåt med bakpapper. Ringla över olja, salta och krydda.
3. Baka i ugn på 225–250 grader tills klyftorna fått fin färg. Det tar max 15–20 minuter.
Ädelrulader:
1. Smält ädelosten på svag värme i en liten tjockbottnad kastrull. Mosa gärna osten med en träsked. När osten smält färdigt tillsätter du ½ deciliter crème fraiche och låter röran sjuda en stund.
2. Under tiden lägger du ut lövbiffskivorna på en stor skärbräda eller en bit smörgåspapper direkt på bänkskivan. Salta och peppra och bred på den smälta osten men spar hälften. Rulla ihop biffarna och lås med en trätandpetare.
3. Nu är det dags att bryna ruladerna. När de är nästan färdiga tillsätter du resten av den smälta osten samt resten av crème fraichen och sänker värmen något. Det ska puttra några minuter.
4. Smaka av. Servera med palsternackspommes.
TIPS! Kvibille gräddädel funkar fint här. Så även fransk roquefortmen inte gorgonzola som blir besk när man värmer upp den. Gillar du inte ädelost så kan du fylla med något annat – ajvar relish, dijonsenap eller pesto med finriven parmesan.
Receptet kommer kokboken ”Matkärlek, laga gott och naturligt med lchf” författad av Anne Aobadia. Boken fokuserar inte på viktminskning utan passar dig som vill äta bättre, längtar efter att bli piggare, nöjdare och vill slippa extrakilona. Men framför allt är detta en bok för dig som vill ha ny inspiration i köket. Matkärlek innehåller enkla, lättbegripliga och kortfattade näringsberäknade recept. Här finns även praktiska tips om hur man kan tänka kring valet av råvaror samt en kortfattad beskrivning om lågkolhydratkost.
Recept: Anne Aobadia
Foto: Emma Shevtzoff