Laila Bagge: Viljan är nyckeln till resultat

Laila Bagge: Viljan är nyckeln till resultat

Hon gick ner tio kilo på två månader och kom ut med succéboken ”Kom i form på 30 dagar”. Nu är hon aktuell med sin sista säsong som en av jurymedlemmarna i Idol. För SportHälsa berättar Laila Bagge om utseendefixeringen i branschen och vägen tillbaka till toppformen.

Laila Bagge

Ålder: 42 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Sönerna Liam 12 år, Kit 4 år.
Gör: Jurymedlem i Idol, driver smyckesföretaget Rock by Sweden, bloggar och designar träningskläder för d.brand och barnkläder för The Brand.
Aktuell: Jurymedlem i Idol.

Förutom att synas i Idol, driver Laila Bagge smyckesföretaget Rock by Sweden, bloggar och designar träningskläder för d.brand och barnkläder för The Brand. Att vara målmedveten och ha många järn i elden har alltid varit en central del i hennes liv. Förutom att karriären ger Laila ett fullspäckat schema är hon även mamma åt Liam 12 år och Kit 4 år. För många hade en vardag som Lailas varit en väg in i väggen, men personligen har hon aldrig kraschat mentalt.

– Jag tror inte att jag kan gå in mentalt i väggen. I stället är det kroppen som tar stryk och säger ifrån. Jag kan få ryggskott ibland, då är det bara att vila och sakta men säkert bygga upp sig själv igen. Branschen är väldigt rolig, men självklart är det jobbigt ibland.

Vad är det tuffaste?
– När man blir offentlig är det på något sätt helt okej att vem som helst får tycka och säga vad som helst om mig. Jag är beredd att tåla det. Däremot är det inte okej när det går ut över mina barn, när de tvingas stå till svars för saker som skrivs som inte är sanna. Där går min gräns. Många tror att de känner mig, att det jag skriver på min blogg är hela mitt liv. Visst får läsarna ta del av mycket, men verkligen inte allt.

 

sites/default/files/Laila Bagge Wahlgren3.jpg“Det är inte svårt att ge kritik”

Just nu är Laila mitt uppe i sin sjunde säsong som jurymedlem i Idol. Att plocka ut topp 20 bland de sökande är inte det enklaste, men det är just jakten efter nya talanger som är det roligaste med Idol. Det tråkigaste däremot är att se hur deltagarna tar emot juryns kritik, som inte bara handlar om sånginsats och scenframträdande, utan även om låtval och styling.

– Det är inte svårt att ge kritik. Däremot är det tråkigt att idolerna ofta tar vår kritik som att vi inte tycker om dem längre. Men då hade de ju aldrig kommit med från början. Vi ser potential hos idolerna och vill förbereda dem för en artistkarriär. Ska man jobba som artist måste man lära sig att ta kritik på rätt sätt.

Hur ser du på all utseendefixering?
– Branschen vi jobbar i är väldigt utseendefixerad, jag skulle ljuga om jag sa något annat. Men det handlar inte om att vara snygg, utan i stället att ge ett eget uttryck. Du kan vara tjock, smal, lång eller kort men man måste ha ett eget uttryck och inte se vardaglig ut. Det är inte kul att titta på en artist som man kan se ute på gatan. Man vill snarare känna ”wow vad häftig den där personen var”.

 

sites/default/files/laila bagge walgren omslag.jpg“Det handlar inte om att vara snygg”

 

Gick ner ett kilo i veckan
För två år sedan var det Lailas egen kropp och utseende som uppmärksammades mer än vanligt då hon släppte boken ”Kom i form på 30 dagar”. Att det skulle bli en bok var egentligen aldrig planerat. Målet var att komma i form efter graviditeten och bli av med trivselkilona.

– Jag gick ner tio kilo på två månader och ville hjälpa andra att komma i form. Boken fungerar som en manual med ett fyra veckors schema på hur du ska träna och äta. Eftersom jag älskar mat var det viktigt att jag fick äta gott men hälsosamt. Boken innehåller även recept som man får laga under en valfri dag, en dag som jag kallar ”syndardagen”. Det är lättare att behålla motivationen om man får äta vad man vill en dag i veckan, och då är det bara synda på och äta sådant som pasta och efterrätter!

Vad var det viktigaste du lärde dig under den här perioden?
– Att vara målmedveten. Det tar ett tag att bli av med gravidkilona, man måste vara tålmodig. Jag har ett ganska dåligt tålamod och vill att saker ska ske på en gång. Men det handlar om att inte ge sig. Svårast är när man blir sugen på godsaker, då gäller det att inte kapitulera och käka en massa chips och godis.

Får du lätt dippar?
– Självklart får jag dippar ibland. Har man inte tränat alls eller om jag har varit på kalas är det lätt att tänka att man lika gärna kan äta onyttigt även dagen därpå. Då kan man komma in i en ond cirkel där man struntar i att träna och bara äter en massa smaskigt varje dag. Det är ju inte så bra … Det handlar inte om att jag mår dåligt eller så, men har man fått den där sockerkicken är det svårt att sluta med den där skiten, haha.

 

sites/default/files/Laila Bagge Wahlgren2.jpg“Socker är ett jäkla hemskt gift”

 

Hur gör du för att komma in i rutinerna igen?
– Det gäller att hitta motivationen och viljan. Har man ingen vilja går det inte. Och varför man vill måste man ta reda på själv. Bättre självförtroende? Mer energi? Viljan är nyckeln till resultat.

Till skillnad från när hon var gravid blir det bara socker på lördagar numera. Men i övrigt äter hon precis som vanligt.

– Då mår jag som bäst och håller vikten. Vill jag gå ner i vikt följer jag bara min bok. Egentligen finns det så mycket gott man kan äta, både efterrätter och annat som inte innehåller socker. Har man inte ätit socker på ett tag och tar en bit tårta känner man hur otroligt sött det är, och egentligen är det inte ens gott. Men sen räcker det med några sekunder så är man fast. Socker är ett jäkla hemskt gift!

 

sites/default/files/Lila Bagge Wahlgren 1.jpg“Jag ser mig inte direkt som någon snygging”

I dag är Laila nöjd med sin kropp. Hon tränar en till två ganger i veckan med personlig tränare. Då blir det lättare styrketräning eftersom hon fortfarande går på sjukgymnastik efter sitt senaste ryggskott.

– Jag vill köra två gånger i veckan och det gäller bara att prioritera in träningen. Man blir ju gladare om man får träna och det skapar balans i livet. Precis som alla tjejer vill jag vara fit och fin. Men när man är 42 år och har fött två barn så hänger inte kroppen alltid med som man önskar. Ska man stå och vrålstirra på sig själv så hittar man självklart något man är missnöjd med, men det gäller bara att acceptera det. Men självklart är jag nöjd med hur jag ser ut. 

Men förutom att träna och äta hälsosamt, vad är hemligheten bakom din skönhet?
– Hemligheten …? Shit. Nej, jag känner mig inte direkt som någon snygging. Jag är nöjd med mig själv, men det inget jag går och tänker på. Jag är som jag är, det är ingenting speciellt som jag gör. Det är väl genetiskt. Jag tror bara folk har sett väldigt bra bilder och att kameran är snäll, haha.

 

Text: Hanna Larsson, [email protected]
Foto: David Thunander
Styling: Rebecka Olsson
Kläder: Lorna Jane

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras