“Lär barnen äta riktig mat” och andra godbitar från SportHälsa´s läsarevent

Lär barnen äta riktig mat och andra godbitar från SportHälsa´s läsarevent

Vilken fantastiskt rolig kväll vi hade på Salming Concept Store igår kväll. SportHälsa´s event på tema socker med Ann Fernholm som föreläsare drog till sig över 100 nyfikna läsare. För dig som inte kunde vara med gör vi en återblick här.

Är det vita sockret det mest hotfulla mot din hälsa? Frågan som vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm tog upp under gårdagskvällen.

– Mitt hjärta brinner för barnen, att de ska slippa leva med de problem ett för högt sockerintag kan medföra. Om vi inte gör något åt det, inledde Ann.

Ann Fernholm är författare till boken “Ett sötare blod” och de barninriktade böckerna “Det sötaste vi har” och “Smakäventyret”. I dem skriver hon om de välfärdsproblem ett stort sockerintag kan medföra och att vi vuxna måste ta ansvar för vad barnen sätter i sig. Ann menar inte att du måste införa förbud och nolltolerans, men att du kan byta ut det mot mer hälsosamma alternativ eller dra ner på mängden. 


För barnens del är exempelvis sötade frukostflingor inget medfött behov, men något många tror är “klassisk barnmat”. Det finns dock knep för att få små barn att äta riktig mat, något Ann pratade sig varm om.

Hur man lär små barn att äta mat – Ann Fernholm tipsar:

– Ge barnen samma mat som du äter, redan som spädbarn. 

– Variera maten dag för dag så att de breddar sitt smaksinne och mod att prova nytt.

– Om barnet spottar ut maten – ge samma minst åtta gånger till.

– Ge hela bitar tidigt så barnet får pröva olika konsistenser.

– Undvik flytande föda (till exempel välling och klämmisar).

 

Socker förväxlas lätt med socker över lag, vilket är synd tycker Ann. Frukt innehåller till exempel massor av vitaminer och annat nyttigt och bör inte uteslutas ur kosten i rädsla av socker. Samma sak andra “hela livsmedel” som exepelvis potatis.

Ännu en eldsjäl som brinner för hälsosam kost är vår samarbetspartner från företaget Svensk Potatis, som pratade om hur näringsrikt, billigt och gott potatis är i olika former. Dessutom bjöd han på en fräsch och smakrik potatissallad. Efterrätten stod sen företaget Lily & Hannas för med ekologiska rawfoodglass med enbart naturliga ingredienser.


Fler på plats var sjuksköterskan Ann Crafoord Ingvar, vice ordförande i Kostfondens styrelse, som bjöd på gratis kontroll av blodsockret. 

Sigrid från Salming Concept Store presenterade Salming Run Club powered by SportHälsa som drar igång 29 mars och butikens RunLAB där du kan få en personlig analys av din löpteknik. Dessutom kunde du handla allt i butiken till 25% rabatt och även tävla om ett presentkort på 1000 kronor.

TomTom presenterade senaste modellens sportklockor och sålde dem till 25% rabatt.

Fler hälsoföretag du kunde mingla med var Werlabs som erbjuder hälsokontroller via blodanalys och tävlade ut gratis analyser under kvällen. Utbildare från SAFE Education var på plats liksom representanter från LCHF Nolaskog – en kursgård som erbjuder långhelgskurser på LCHF-tema en gång i månaden.

Stort TACK till alla inblandade som kom och gjorde kvällen så lyckad! Det känns fantastiskt roligt med så stor uppslutning och engagerade samarbetspartners.

Var du där? Här följer mingelbilder av några våra gäster och presentatörer.

Text: Anna Lissjanis

Foto: SportHälsa

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras