Läkare: Rätt kost kan förebygga PMS

Läkare: Rätt kost kan förebygga PMS

Att bli lätt irriterad, börja gråta och få humörsvängningar vid mens är något som drabbar många kvinnor varje månad. Men enligt en australiensisk läkare går det att bota permenstruellt syndrom – PMS, med rätt sorts kost.

Medan många kvinnor lär sig att leva med PMS varje månad menar den australiensiska läkaren Lara Biden att det inte ska behöva vara så. Enligt doktor Biden som har över 20 års erfarenhet av kvinnohälsa beror besvären på skiftande halter av hormonerna östrogen och progesteron.

– Jag har jobbat med tusentals PMS-patienter och jag är övertygad om att PMS inte orsakas av hormoner, säger hon till Daily Mail. 

Enligt doktor Biden har de kvinnor som upplever besvär innan mens en kronisk inflammation i kroppen som påverkar receptorer i hjärnan, som i sin tur påverkar humöret.

– Kronisk inflammation orsakas av olika saker, som stress, rökning och vissa inflammatoriska matvaror. Och det är därför som rätt kost kan vara en så effektiv behandling mot PMS, säger Lara Biden.

Att undvika friterad mat och varor som innehåller mycket socker bör undvikas av de som lider av PMS. Vidare menar doktor Biden att man ska se upp med fruktjuicer som innehåller stora mängder koncentrerat socker. Vad man i stället ska satsa på är mycket frukt och grönsaker som innehåller magnesium och folsyra. Grönkål, spenat och bär ska vara bra för att förebygga besvären.


Text: Redaktionen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.