Att bjuda på ett gott, vegetariskt recept varje måndag är en stående rutin här på SportHälsa. Den här veckan är det vår egen AD Derin som designat middagstipset – en vegansk lasagne med champinjonsallad. Smaklig måltid!
Vegansk lasagne
Ingredienser:
– lasagneplattor med spenat
– 1 morot
– 1 röd lök
– 1-2 klyftor vitlök
– 400 g sojafärs
– 1 skvätt sojasås
– 400 g ekologisk pastasås zeta
– 2 dl vatten
– salt
– svartpeppar
– kanel
– torkad basilika
– olja
Sås:
– 50 g margarin
– 0,5 dl mjöl
– 5 dl växtbaserad grädde
– 2 dl växtbaserat mjölk
– 1 grönsaksbuljongtärning
– vitpeppar
– muskotnöt
– 0,5 dl bjäst
Gör så här:
1. Hacka löken och riv morot. Fräs i olja. Lägg till sojafärsen och pressad vitlök. Stek i några minuter.
2. Blanda ner övriga ingredienser och låt puttra på medelhög värme medan du gör bechamelsås.
3. Smält margarinet i en kastrull. Vispa ner mjöl. Vispa ner grädden och mjölken en deciliter i taget så det inte klumpar sig.
4. Krydda och vispa sist ner bjäst för en ostig smak. För sås vid servering med, dubbla mängden.
5. Smörj en ugnsform och lägg ett lager sås, ett lager lasagneplattor, ett lager sojafärssås, ett lager sås, ett lager lasagneplattor, ett lager sojafärssås, ett lager sås, ett lager lasagneplattor och avsluta med ett lager sås.
6. Tillaga i ugn 220°C i 30-40 min. Servera med champinjonsallad, recept nedan.
Champinjonsallad
Ingredienser:
– romansallat
– champinjoner
– extra virgin olivolja
– pressad citron
– salt
– peppar
Gör så här:
Skiva champinjon tunt och strimla romansallat. Lägg i en skål och ringla över extra virgin olivolja och pressad citron. Krydda och servera!
Recept och foton: Derin Ivgen, AD och bloggare som du är välkommen att följa här på SportHälsa.