KRAV-märkta ägg är nyttigare

KRAV-märkta ägg är nyttigare

Mer än vart tionde ägg som säljs i Sverige är KRAV-märkt. De KRAV-märkta hönsen får utlopp för naturliga beteenden och deras ägg är så populära att de ibland tar slut i butikerna. Inte så konstigt med tanke på att KRAV-märkta ägg både är nyttigare och bättre för miljön.

Alla KRAV-märkta ägg kommer från Sverige och är faktiskt snäppet nyttigare. De har mer mineraler och vitaminer tack vare fodret. På sommaren får hönsen gå ut i en rasthage som är bevuxen med gräs och annat grönt, där de kan beta och picka. De får rengöra sig i sandbad och äter huvudsakligen KRAV-märkt foder. 

Fritt från onödiga tillsatser
KRAV-märket visar att en vara är ekologiskt producerad. Det betyder att den är producerad med hänsyn till naturen, klimatet, djuren och människorna. När du äter KRAV-märkt mat så vet du att det är mat, fri från onödiga tillsatser som onaturliga färgämnen och konstgjorda smakförstärkare. Mycket av den mat vi äter innehåller E-nummer, tillsatser som är godkända av EU-kommisionen. Av 300 E-nummer tillåter KRAV drygt 40 stycken.

Eftersom KRAV inte tillåter användning av bekämpningsmedel i odlingen innebär det att bonden slipper handskas med gifter i sin vardag. Det mår alla bönder bättre av, men kanske har detta störst betydelse för bönder i många utvecklingsländer där man fortfarande använder vissa sorters bekämpningsmedel som är så pass hälsofarliga att de är förbjudna i Sverige.

Läs mer:

Därför ägg så nyttigt

Kostexperten: “Ägg ett fantastiskt livsmedel”

Krav.se 


Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras