I dag, torsdag den 23 augusti är det köttbullens dag! Det vill vi fira genom att bjuda på ett härligt recept. Denna fantastiska klassiker kan givetvis varieras i mängder med olika tillbehör och göras vegetarisk med baljväxter, qourn eller soja.
Köttbullens dag – Recept på köttbullar i tomatsås med basilika och riven ost
Ingredienser, 4 portioner:
- 500 g nötfärs
- 1 ägg
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk salt
- ½ tsk svartpeppar
- 1 tsk olivolja
- 1 dl riven parmesan
Tomatsås:
- 1 stor lök
- 1 vitlöksklyfta
- ½ hackad röd chili
- 1 dl crème fraiche
- 1 burk tomatsås (390 g)
- ½ tsk svartpeppar
- 1 krm salt
- Basilika
Tillbehör:
- 6 dl pasta, 210 g
- Färsk basilika till topping
- Riven ost förslagsvis en parmesan
Gör så här:
1. Blanda nötfärs, ägg, riven parmesan och kryddor.
2. Rulla till cirka 12 bollar. Ställ i kylskåpet.
3. Stek lök och vitlök i olivolja tills den fått fin färg. Lägg den sedan åt sidan.
4. Stek köttbullarna men låt de inte bli helt genomstekta.
5. Lägg i löken, crème fraiche, tomatsås och kryddor i pannan tillsammans med köttbullarna.
6. Rör runt försiktigt och låt puttra tills köttbullarna är färdiga, cirka 20 minuter.
7. Koka pastan enligt instruktionerna för den pastan du valt.
8. Toppa med riven parmesan och färska basilikablad.
Bon Appétit
Av: Alice Kleiva