Vad är mer klassisk svensk husmanskost än köttbullar? Här hittar du tre goda recept för olika smaker.
Fira Husmanskostens dag 26 februari med köttbullar – en stående svensk klassiker på såväl jul- som påsk- och midsommarbordet, på IKEA och i vår vardag. Här bjuder vi på tre recept för olika smaker – traditionella, dig som är vegetarian och dig som önskar den köttbullar med lägre fetthalt.
Fira Husmanskostens dag med köttbullar – 3 recept
Klassiska köttbullar
Ingredienser:
- 2 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1 1/2 dl ströbröd
- 1 kg blandfärs
- 2 tsk salt
- 3 krm nymalen vitpeppar
- 1/2 tsk socker
- 2 ägg
- 1 1/2 dl riven gul lök
- smör eller margarin (till stekning)
Gör så här:
- Blanda mjölk, grädde och ströbröd. Låt svälla ca 10 minuter.
- Blanda färsen med salt, vitpeppar och socker tills färsen blir fast. Tillsätt äggen och blanda tills färsen blir fast igen. Rör i ströbrödsblandningen och löken.
- Skölj händerna med kallt vatten och forma små fina köttbullar. Stek några i taget i matfettet. Skaka pannan då och då så att köttbullarna rullar runt och håller sig runda.
Smakrika thai vegofärsbollar med risnudlar
Ingredienser, 4 port:
- 425 g tinad formbar- färs
- 6 klyftor vitlök
- 40 g färsk ingefära
- 4 salladslökar
- 2 msk ljus soja
- 1 msk neutral jordnöts eller rapsolja + mer att steka i.
Gör så här:
- Skala och finhacka vitlök. Stek vitlöken mjuk i en panna på låg värme med olja utan att den tar färg i ca 3 min. Häll av innehållet i en skål och ställ åt sidan.
- Skala ingefära och finhacka riktigt smått (alt riv). Finhacka både det vita och det gröna på salladslöken.
- Blanda färsen med vitlöken, ingefäran, salladslöken, oljan och sojan. Rulla bollar (ca 3 cm i diameter) och stek i omgångar på hög värme i olja tills de får färg på alla sidor.
Magra köttbullar
Ingredienser:
- 150 g 5% nötfärs
- 1/2 vitlöksklyfta
- 1 tsk timjan
- 1 tsk Santa Maria umami-krydda (alt. valfria kryddor)
- salt och peppar
Gör så här:
- Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna.
- Rulla till små bollar och stek i lite olivolja tills de är klara, ca 5–7 minuter beroende på hur stora de är.
Ytterligare ett gott köttbullsrecept:
Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet.