Dags att börja äta nyttigare eller minska några kilon? Det är ofta enklare sagt än gjort i dagens diethets. Kostexperten Yvonne Lundgren ger sina bästa tips för en hälsosam kosthållning som fungerar i längden, utan quickfix och dieter.
När började du intressera dig för kost och träning?
Mitt intresse för kost och motion har funnits länge. Jag började redan som 6-åring med gymnastik och sedan har jag fortsatt att hålla mig i form med olika träningsformer. Även jag har, som så många andra, provat på en del dieter i unga år, med mer eller mindre lyckade resultat. Jag ville förstå och lära mig mer om kost och framförallt så ville jag bygga min verksamhet på min passion, därför utbildade jag mig till kostrådgivare 2010 på Paulúns näringscenter. I dag har jag hittat en bra balans mellan sund och god mat kombinerat med regelbunden träning som jag tycker är rolig. Det är för mig ett hållbart recept.
Vilken är din filosofi när det kommer till kost?
Den är enkel. Mat ska ge energi, inte ta. Inga konstiga dieter eller quick fix i form av piller, pulver eller soppor. Det handlar om en livsstilsförändring där du ska kunna äta allt men inte alltid.
Vilka är dina bästa tips för en hälsosam kosthållning?
Inga snabba kolhydrater som höjer ditt blodsocker och som gör dig tokigt sugen igen efter någon timme. Protein håller dig mätt längre, ät därför protein till varje måltid. En bra riktlinje är tre mål med hälsosam mat samt två mindre mellanmål varje dag. Det gör att du slipper gå hungrig, dessutom blir det lättare att hålla vikten. Behöver du gå upp i vikt är det ytterligare något mål mat och mellanmål som gäller, men det ska fortfarande vara kvalitet på det du äter. Drick minst 1,5-2 liter vatten varje dag. Ibland förväxlas hunger med törst.
Hur ser du på socker?
Undvik socker. Jag anser att sockret är den största boven till våra vanligaste välfärdssjukdomar som diabetes, fetma och hjärt-/kärlsjukdomar. Socker är dessutom beroendeframkallande i klass med heroin.
Varför väljer du ekologiska produkter så långt det går?
Den senaste tidens rapporter visar att det finns rester av kemiska bekämpningsmedel, högt över tillåtna värden, i konventionellt odlade frukter och grönsaker. I ekologiska odlingar använder man inte konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Fodret till djuren är i huvudsak ekologiskt producerat på den egna gården och djuren får gå fritt utomhus där de får utlopp för sina naturliga beteenden. Din kropp, miljön och djuren mår alla bra av ekologiska alternativ.
Om man inte har möjlighet att köpa allt ekologiskt, vad bör man satsa på?
Det finns några produkter som du verkligen bör välja från ekologiskt odlat eftersom de besprutas väldig mycket. Hit hör bland annat bananer, citrusfrukter, vindruvor, jordgubbar, potatis, kaffe och kakao.
Yvonne Lundgren är kostrådgivare och driver företaget Kropp och Kost. Missa inte hennes blogg Hälsa utan quickfix och dieter.