Klä dig rätt och prestera bättre i löparspåret

Klä dig rätt och prestera bättre i löparspåret

Rätt kläder vid kyligare löprundor förhöjer inte bara löpupplevelsen, det ökar även kvalitén på passet. Jörgen Lindh, produktexpert på Löplabbet tipsar om hur du väljer kläder och undviker vanliga misstag som försämrar prestationen.

– Det vanligaste felet är att klä på sig för mycket. Kroppen har en fantastisk förmåga att kyla ner sig vilket gör att vi kan springa långt. Men när vi klär på oss för mycket svettas vi ännu mer vilket gör att vi tappar energi och inte orkar springa lika fort, säger Jörgen Lindh, produktexpert på Löplabbet.

sites/default/files/Jörgen Lindh, Löplabbet webb.jpgJörgen Lindh, Löplabbet

 Antalet lager av kläder styrs framför allt av temperatur, hastighet och distans. Närmast kroppen bör du alltid satsa på ett underställ som sitter tight på kroppen.

 – De vanligaste underställen är tillverkade i syntet eller merinoull. Valet av material är en smaksak, men ur miljösynpunkt är merinoull att föredra. Det ventilerar bra och absorberar inte bakterier. Du kan därmed springa i det flera gånger utan att understället behöver tvättas. Undvik bomull, det absorberar fukt vilket gör att plagget blir tungt och kyler kroppen när du svettas.

 – Springer du cirka två timmar i en temperatur mellan minus tio grader till två plusgrader kan det vara bra med tre lager. Ett underställ, en tunnare mellanlagertröja och en löparjacka. Är du däremot ute i 30 minuter och springer i en högre hastighet räcker oftast ett underställ och en löparjacka. En bra riktlinje är att du ska huttra lite när du kliver utanför dörren.


Välj rätt löparjacka
– Vill man bara satsa på en löparjacka skulle jag välja en tunn, ofodrad jacka. Materialet bör vara vindavvisande och ge bra ventilationsmöjligheter. Satsa gärna på en jacka med ventilationspaneler, de brukar finnas på ryggen eller under armarna. Lägg inte för mycket fokus på att hitta en löparjacka som är vattentät, de blir oftast för varma, tipsar Jörgen.

Testa löparjackan ordentligt i butik så att passform och detaljer motsvarar dina önskemål. Ofta känns alla jackor bekväma i butik men väl ute i spåret kan vissa funktioner komma mer till användning än andra.

– Dra upp dragkedjan och känn efter hur det känns vid halspartiet. Pendla med armarna för att se om jackan känns följsam. Springer du ofta i mörker är det smart med reflexer på jackan. Ta även hänsyn till detaljer som tumhål, luva och fickor. Det är viktigt att detaljerna inte påverkar följsamheten eller är i vägen när du springer. Be gärna personalen i en sportbutik om hjälp och spring gärna på ett löpband om du vill testa passformen ytterligare.


Text: Redaktionen
 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.