Är det någon av alla godsakshögtider alla vi chokladälskare gillar är det kladdkakans dag! Här ger vid dig 3 underbart kladdiga kladdkaksrecept i sockerfri tappning.
Självklart är en smula socker då och då är inget att vara rädd för om du inte har diabetes, men dessa kladdkaksrecept är minst lika njutbara som originalet – om inte ännu mer? Prova och hitta din favorit att njuta av på kladdkakans dag 7 november, eller en annan dag du är sugen såklart
3 underbara kladdkaksrecept i sockerfri form
Kladdkaka sötad med dadlar
Ingredienser:
– 10 dadlar
– 2 ägg
– 2 msk kakao
– 2 msk smält kokosolja
– 1 msk honung
– 2 msk sockerfri hasselnötskräm
– 1 msk kaffe
– 1 dl mandelmjöl
– 1 dl havregryn
Gör så här:
1. Mixa dadlar, ägg och kakao till en slät smet.
2. Smält kokosolja, hasselnötskrämen och honung och blanda detta med dadelsmeten.
3. Tillsätt kaffet och sedan madelmjöl och havregryn och blanda allt samman.
4. Häll upp i en form med bakplåtspapper och grädda i ugnen på 175° i ca 15-20 minuter. Håll koll på kakan för att undvika att den blir torr.
5. Ta ut kakan och låt den svalna. När den är kall breder du lite extra hasselnötskräm över den. Ställ att svalna i kylen en stund.
6. Servera gärna med lättvispad grädde och färska hallon.
Kladdkaka av avokado
Ingredienser:
– 2 st avokado
– 1 msk kokosolja
– 2 ägg
– 1 dl sötströ eller annan sötning
– 1/2 tsk vaniljpulver
– 5 msk kakao
– 1 dl mandelmjöl
– 40 gram hackad sockerfri mjölkchoklad
– Ev hackade nötter
Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 175°.
2. Mosa avokadon och tillsätt sedan resten av ingredienserna förutom chokladen och blanda till en slät smet.
3. Smörj en form med kokosolja och bröa med kokos eller mandelmjöl och fördela smeten i formen. Toppa med hackad choklad!
4. Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter, håll koll på kakan för den är godast kladdig. Servera med hackade nötter, kesella, glass eller grädde!
Proteinkladdkaka
Ingredienser:
– 1 dl proteinpulver choklad
– 2 msk kakao
– 1/2 dl mandelmjöl
– 2 ägg
– 1/2 dl kokosolja
– några droppar Stevia eller 1 dl Sötströ
– 1 msk starkt kaffe
– 2 dl vispgrädde eller kokosgrädde
– 50 gram sockerfri choklad
– 1 krm havssalt
– Riven kokos
Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 175°.
2. Blanda alla ingredienser förutom salt, grädde och choklad i en skål.
3. Fördela smeten i en form och grädda i ugnen i ca 10 minuter och låt kakan sedan svalna.
4. Smält grädde och choklad i micron eller i en kastrull på spisen och bred/häll detta över kakan (alt. riv över kakan).
5. Toppa gärna med havssalt eller riven kokos. Låt den stelna innan servering, förslagsvis ihop med lättvispad grädde och bär?
Ät och njut!
P.S. Följ gärna SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet. D.S.