Gör en söt och kladdig, vegansk kladdkaka med syrliga rabarber av säsongens skörd. De perfekta smakkontrasterna med en mild och fluffig havregrädde till. En garanterad smaksensation till sommarfesten.
För sött är sällan gott och inte heller allt för syrligt, men en kladdkaka med rabarber ger dig den optimala balansen. Dessutom med en mild och fluffig havregrädde som pricken över i. Årstidens kanske läckraste bakverk? Prova och se om du håller med!
Kladdkaka med rabarber och havregrädde – veganskt recept
Ingredienser, 8 portioner:
- mjölkfritt margarin till formen
- ströbröd till formen
- 150 g mjölkfritt margarin
- 100 g vegansk vit choklad
- 2 dl vetemjöl
- 2 ½ dl mandelmjöl
- 2 dl strösocker
- 1 krm salt
- ½ dl naturell nötdryck
- 2 stänger rabarber
- 2 msk florsocker
- 2 ½ dl havregrädde
- 1 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Sätt fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Smöra och bröa sen formen.
- Smält margarinet i en kastrull och ta från spisen. Lägg ner chokladen i bitar och låt smälta med.
- Blanda mjöl, mandelmjöl, socker och salt i en bunke.
- Rör ner margarin- och chokladblandningen och nötdrycken i mjölblandningen till en slät smet. Häll smeten i formen.
- Skiva rabarbern. Blanda den med florsocker och lägg ut skivorna över kakan.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
- Vispa havregrädden fluffig med elvisp tillsammans med socker och vaniljsocker.
- Servera kakan med havregrädden.
Recept från ICAs matkreatörer.