Nya mattrender poppar upp och med dem nya brödsorter. Med low carb-, stenålderskost- och rawfood har kesobröd och fröknäckebröd blivit populära. Lättbakade och goda!
Att kesobröd och fröknäckebröd blivit så omtyckta beror inte bara på att bröden matchar rådande mattrender. Frön har en fantastisk nötig smak, knaprig konsisten och gör brödet saftigt. Dessutom är bröd baserade på frön istället för vanligt mjöl lämpliga för dig som är glutenintolerant, samt om du vill säkerställa intaget av fibrer, proteiner, vitaminer, mineraler och goda fetter.
Kesobröd
Ingredienser:
- 3 ägg
- 1/2 liten burk keso (125 gram)
- 3 msk kokosmjöl
- 4 msk mandelmjöl (om du är nötallergiker ta 5 msk kokosmjöl istället)
- 1 msk fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk smält kokosfett eller annan neutral olja
- 1 nypa salt
- Addera till lite chiafrön eller hackade nötter/frön om du vill ha ett bröd med lite mer tuggmotstånd.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Blanda de torra ingredienserna först, mixa sedan ägg och keso med stavmixer.
- Det går bra att bara vispa ihop men då kommer kesokornen med.
- Fördela den fasta degen på bakpappersklädd plåt.
- Strö eventuellt vallmofrön / chiafrön på.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
- Skär sedan i 4 bitar.
Kesobröd
Ingredienser
- 3 st ägg
- 125 g keso
- 3 msk kokosolja
- 4 msk mandelmjöl
- 1 msk fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk smält kokosolja alt. olja
- 1 nypa salt
- 2 msk chiafrön alt. hackade nötter, pumpakärnor eller annat för gott tuggmotstånd
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°. Blanda de torra ingredienserna först, mixa sedan ägg och keso med stavmixer. Det går bra att bara vispa ihop men då kommer kesokornen med.
- Fördela den fasta degen på bakpappersklädd plåt. Strö eventuellt vallmofrön / chiafrön på.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Skär sedan i 4 bitar.
Fröknäckebröd
Ingredienser:
- 2 dl hela linfrön
- 2 dl solrosfrön
- 2 dl pumpafrön
- 2 dl psylliumfrön alt. sesamfrön
- 1 tsk salt
- 4 ägg
- 2 msk smält kokosolja
- gärna flingsalt att strö över
Gör så här:
- Blanda alla fröer och salt i en skål.
- Rör ihop ägg och smält kokosolja och häll i fröblandningen. Blanda.
- Platta ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och skär i så stora bitar du vill ha.
- Grädda i mitten av ugnen i 160° i ca. 30 minuter. Låt svalna och bryt isär.
Text och foton: Anna Lissjanis