Variera dina traditionella torsdagspannkakor med kanelpannkakor! Här bjuder Venetia Fanconer på ett riktigt festligt pannkaksrecept toppat med karamellsås. Förförsiskt gott, vackert och passar både dig som är vegan, mjölk- eller äggintolerant. Önskar du mer protein kan du även lätt byta ut mjölet mot proteinpulver.
Kanelpannkakor med karamellsås
Ingredienser till ca 4 pannkakor:
Smet:
- 40 g grovt havremjöl (alt. annan mjölsort)
- 20 g mandelmjöl
- 1 mogen banan
- 1 msk chiafrön blötlagda i 3 msk vatten
- 175 ml rismjölk
- 1 tsk vaniljessens
- 1/2 tsk kanel
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk äppelcidervinäger
- kokosolja för stekning
Pålägg:
- hackad banan
- kokosgrädde
- rostade kokoschips
- färska eller frysta hallon
- kakaonibs
- kanel
Karamellsås:
- 2 msk lönnsirap
- 1 msk mandel- eller cashewsmör
- 150 ml mandel- eller rismjölk
- 1 nypa salt
Gör så här:
- Pannkakor: Börja med att blanda chiafrön med 3 msk vatten i en skål och ställ åt sidan
- Tillsätt havremjöl och mandelmjöl.
- Blanda en halv banan med en gaffel och tillsätt i smeten. Lägg den andra hälften åt sidan
- Tillsätt vanilj, kanel, bakpulver, bikarbonat, äppelcidervinäger och en nypa salt.
- När chiafröerna har absorberat vattnet och bildat en fast konsistens, tillsätt dem i blandningen och börja vispa. Häll långsamt i mandelmjölken.
- När din smet är i önskad konsistens – väl blandad men inte för rinnande – är det dags att tillsätta kokosolja i en stekpanna vid hög värme.
- Efter en minut, vrid sänk värmen till medium och stek dina pannkakor.
- När pannkakorna har fått fin färg på båda sidor, ta av från pannan och håll den varm under en kökshandduk tills du är redo att servera.
- Karamellsås: Blanda nötsmör, lönnsirap, några droppar vaniljessens och en nypa salt i en kastrull med låg värme.
- Börja vispa och tillsätt försiktigt mandelmjölk tills såsen har fått en jämn konsistens. Den ska tjockna upp, men inte vara för rinnande.
- Servering: Placera din första pannkaka på din tallrik och toppa med några skivor banan, upprepa tills de är alla uppstaplade.
- Tillsätt en klick kokosgrädde på topppen, följt av såsen, resten av bananen, färska hallon och cacaonibbs. Avsluta med att strö på lite kanel.
Kanelpannkakor med karamellsås
Portioner 2 portioner
Ingredienser
- 40 g havremjöl
- 20 g mandelmjöl
- 1 st banan
- 1 msk chiafrön
- 175 g rismjölk
- 1 tsk vaniljessens
- 1/2 tsk kanel
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk äppelcidervinäger
- 1 msk kokosolja
- 2 msk kokosgrädde
- 1 msk kokoschips
- 0,5 dl hallon
- 1 tsk kakaonibs
- 1 krm kanel
- 2 msk lönnsirap
- 1 msk mandel eller cashewsmör
- 1 nypa salt
Instruktioner
- Börja med att blanda chiafrön med 3 msk vatten i en skål och ställ åt sidan. Tillsätt havremjöl och mandelmjöl.
- Blanda en halv banan med en gaffel och tillsätt i smeten. Lägg den andra hälften åt sidan. Tillsätt vanilj, kanel, bakpulver, bikarbonat, äppelcidervinäger och en nypa salt.
- När chiafröerna har absorberat vattnet och bildat en fast konsistens, tillsätt dem i blandningen och börja vispa. Häll långsamt i mandelmjölken.
- När din smet är i önskad konsistens – väl blandad men inte för rinnande – är det dags att tillsätta kokosolja i en stekpanna vid hög värme.
- Efter en minut, vrid sänk värmen till medium och stek dina pannkakor. När pannkakorna har fått fin färg på båda sidor, ta av från pannan och håll den varm under en kökshandduk tills du är redo att servera.
- Karamellsås: Blanda nötsmör, lönnsirap, några droppar vaniljessens och en nypa salt i en kastrull med låg värme. Börja vispa och tillsätt försiktigt mandelmjölk tills såsen har fått en jämn konsistens. Den ska tjockna upp, men inte vara för rinnande.
- Servering: Placera din första pannkaka på din tallrik och toppa med några skivor banan, upprepa tills de är alla uppstaplade. Tillsätt en klick kokosgrädde på topppen, följt av såsen, resten av bananen, färska hallon och cacaonibbs. Avsluta med att strö på lite kanel.
Ät och njut!
Recept och foto: Venetia Fanconer. Följ hennes inspirerande blogg här, lyssna på hennes podcast och följ på Instagram: @venetiafalconer