Sommar, sol och sköna dagar på i naturen. Det är lätt att måla upp en idyllisk bild av semesterperioden i Sverige. Med vågskvalp, solnedgångar och glada barn som springer längs strandkanten. Tyvärr hör även en del annat till – irriterande insekter, utslag, eksem och andra smådjur som bits eller sticks. Så här hanterar du dem.
Irriterande insekter och klåda – så bemästrar du 4 vanliga sommarplågor
Fästing
Risken att bli sjuk av ett fästingbett är liten, men sjukdomarna de sprider kan vara allvarliga. TBE-virus överförs direkt vid bettet även om det vanligtvis tar det någon vecka innan den bitne insjuknar med feber och huvudvärk. Efter ett par dagar mår de flesta bättre, men om viruset sprider sig till hjärnan eller hjärnhinnorna blir man sjuk igen. När sjukdomen väl brutit ut finns inget sätt att bota den, kroppen måste själv låta infektionen läka ut.
Tips!
Borrelia är en bakterie och betydligt vanligare än TBE och ett tecken på infektion är att huden runt bettet blir röd. Får man dessutom symptom som huvudvärk och ont i muskler och leder bör man söka vård. Vaccin finns mot TBE och heltäckande kläder skyddar mot fästingbett. Efter att man varit ute i skog och mark är det även bra att inspektera hela kroppen, håret och kläderna.
Geting- och bistick
Stick från geting eller bi är oftast ofarligt, även om det kan göra ordentligt ont där du har blivit stucken. Gadden och giftblåsan från biet kan dock bli kvar i huden och då bör du försöka ta bort dem eftersom gadden kan fortsätta att föra in gift i huden någon minut efter sticket.
Tips!
Sticken brukar svida och klia och det känns ofta bra att kyla med en isbit invirad i en tygbit eller med kallt vatten. För att lindra klåda och sveda kan du badda med alsolsprit, smörja med kylbalsam eller lokalbedövande salva. För att undvika att du kliar sönder huden och får en infektion kan ett plåster sättas över stickstället. Om du får kraftig svullnad som ökar 1-2 dygn efter insektens stick, eller om du blir stucken i munnen, på halsen eller i ansiktet och får svårt att andas, bör du kontakta sjukvården. Det gäller också om du är allergisk mot bi- och getingstick.
Mygg- och knottbett
Blir du stucken av en mygga sprutar den in saliv i såret så att blodet inte stelnar innan den sugit klart. Kroppen reagerar på saliven och det blidas ett myggbett när huden rodnar och svullnar. Oftast kliar det, men de betten brukar försvinna på några dagar.
Tips!
Om du fått mygg- eller knottbett kan du lindra besvären genom smörja med kylbalsam eller alsolgel. Det kan också kännas skönt att badda med kallt vatten eller kyla med en isbit inlindad i tyg. Däremot ska du inte klia på bettet eftersom det riskerar att bli infekterat. Genom att ha heltäckande kläder i ljusa färger kan du skydda dig mot bett, då myggorna dras till mörka kläder. Smörj även med myggmedel på de ställen där inte kläderna täcker.
Badklåda
Under de varmare månaderna kan vattnet i våra sjöar innehålla fågelparasiter som kan borra sig in någon millimeter i huden innan de dör. Det ger en ofarlig reaktion, men den kan vara obehaglig med kliande utslag. Vanligast är att barn, som badar längre tid och ofta på grunt vatten, får badklåda.
Tips!
De kliande utslagen påminner om myggbett och visar sig inom två dygn efter bad. Klådan går över av sig själv utan att vård behövs. Det kan dock vara skönt att lindra den med kylbalsam. Risken att drabbas av badklåda minskar om man duschar, byter badkläder och torkar sig noga efter badet.
Hoppas du kan njuta av sommaren, utan att besväras allt för mycket av bett och klåda!
Text: Anna Lissjanis