Intervju och test av Power Plate – direkt från Allt för Hälsan-mässan

Power Plate är en vibrerande plattform som både hjälper dig att värma upp snabbare, träna och prestera bättre, samt återhämta dig på kortare tid. Hur kommer det sig? Och är redskapet bra för alla? Vi har pratat med Staffan Göransson, VD av träningscentret Viberoom, samt gjort ett test av Power Plate i gruppträningsform för egna utlåtanden.

Att teknik och metoder som effektiviserar träningen är trendiga råder inga tvivel om. Vår tid är begränsad, samtidigt som vi har högra krav på resultat och ett stort hälsointresse. Under Allt för Hälsan-mässan, Sveriges största hälsomässa, tog vi tillfället i akt att besöka Power Plate för en intervju och själva prova ett pass.

Vad är största skillnaden med att träna på en Power Plate jämfört med övningar på golvet?

– Framför allt är det aktiveringen! Du får en fördubbling av muskelaktiveringen på en Power Plate jämfört med när du tränar på ett golv. Den förhöjer effekten av varje övning, både när det gäller stretch, styrka, koordination och balans, säger Staffan Göransson, VD av träningscentret Viberoom där träning med Power Plate hålls.

Finns det några du avråder från att träna med Power Plate?

– När Power Plate kom fanns många riktlinjer eftersom man inte ville ta några risker, men efter alla års användande har finns nästan inga restriktioner. De vi inte rekommenderar att träna med vibrationer och därmed minskad instabilitet, är gravida och den som av andra skäl bör undvika stötar, hög puls och tung belastning på kroppen.

Hur används Power plate idag?

– Väldigt brett skulle jag säga! Den används mycket inom idrottsvärlden, t.ex. av AIK och Örebro fotboll, samt tennisproffs under uppvärmning och för att skynda på återhämtningen efter träningen. Dessutom för att stärka individuella idrottares svagheter.

– På samma sätt används Power Plate på gymmen, ofta för att förbättra övrig träning, men även hela pass körs på plattan, fortsätter Staffan.

– Inom företagsvärlden är Power Plate också ett perfekt redskap för att aktivera stillasittande personal. Varje stöt på plattan motsvarar ett steg i aktiveringsgrad och du använder cirka 50 procent mer muskelmassa, så 3 minuters övningar motsvarar 20 minuters promenad. Det är alltså väldigt tidseffektiv träning!

– Ytterligare ett område där Power Plate gör stor nytta är inom äldrevården. Här ser man enorma resultat när det kommer till minskad smärta, samt ökad styrka, balans, cirkulation och ämnesomsättning.

Ser du några områden där redskapet inte används i dagsläget och skulle kunna göra stor skillnad?

– Ja, framför allt inom sjukgymnastiken. Power Plate är fantastiskt för rehab, eftersom vibrationerna ökar cirkulation. De som av olika anledningar har begränsad rörelseförmåga kan sitta och endast ha fötterna på plattan – och ändå få muskelträning.

Power Plate är MDD-certifierad – vad innebär det?

– Det står för ”Medical Device” certification och innebär att produkten är ofarlig och levererar det vi påstår. Att den är helt säker att använda inom t.ex vård. Den är den enda vibrationsplattan som har en sådan certifiering, vilket gör den unik i sitt slag. Det framgår tydligt att Power Plate är märket på vibrationsplattorna och även världsledande inom sin kategori.

Du kan göra väldigt enkla övningar och ändå komma åt och träna väldigt mycket muskelmassa, vilket delar av SportHälsa-redaktionen fick vid test av Power Plate på ett corepass.

Test av Power Plate

Det är omöjligt att inte spänna musklerna extra mycket när plattan vibrerar och vi kände stor skillnad i ansträngningsgrad vid vanliga övningar som air squat och plankan. Känslan är ”pirrande” och kroppen får jobba extra hårt för att hålla sig stilla och stabil.

Roligt annorlunda och speciellt bra för den som vill att träningen ska gå undan. Efter 25 minuter var vi lagom skakiga, men pigga och glada eftersom cirkulationen även påverkar hjärna. Rekommenderas!

Blir du som läser också sugen på att prova?

Läs mer om detta fantastiska träningsredskap och var du hittar det här. Under Allt för Hälsan på Stockholmsmässan i Älvsjö kan du även passa på att prova följande klasser:

10 november 17:00 – 18:00: Powerplate ZEN 2 x 25 minuter
Ett yoga- och pilatesinspirerat pass som kombinerar styrka, rörlighet och teknik. Passar både nya, inbitna, unga och gamla yogis

  • Var: Aktivitetslabbet – B06:11
  • Ledare: Alexandra ”Sandi” Vesic

11 november 10:45 – 11:45: Powerplate LOWER BODY TONING 2 x 25 minuter
Lower Body Toning är ett tungt ben/underkroppspass som bokstavligen drar orken ur kroppen – framförallt benen. Mycket svett och mjölksyra utlovas!

  • Var: Aktivitetslabbet – B06:11
  • Ledare: Alexandra ”Sandi” Vesic

11 november 15:30 – 16:30: Powerplate UPPER BODY TONING  2 x 25 minuter
Upper Body Toning är ett pass som fokuserar på styrka i överkroppen. Räkna med allt från armhävningar till plankan i detta roliga styrke- och uthållighetspass!

  • Var: Aktivitetslabbet – B06:11
  • Ledare: Alexandra ”Sandi” Vesic

Här kan du prova på Power Plate-träning:

Bewellness, Brämhult-Borås www.bewellness.se
Viberoom, Djursholm www.viberoom.se
Edis i Balans, Farsta www.edisibalans.se
BodyJoy, Gustavsberg www.bodyjoy.se
iForm, Haninge www.i-form.se/haninge
Power Center Uppsala www.powercenteruppsala.se
Fit4U, Kungsbacka www.fit4u.se
Fyskliniken i Linköping www.fyskliniken.se
Hälsopartners, Stockholm www.halsopartners.se
My Training, Uppsala www.mytraining.se
Club Active, Åkersberga www.clubactive.se
Hälsocenter i Tidaholm, Tidaholm. www.halsocentertidaholm.se

För fler ställen, klicka här.

1 Comment

    Lämna Ett Svar

    Din e-postadress kommer inte att publiceras.