För oss löpare är skav mellan låren, runt och på brösten, armhålorna och fötterna egentligen inget konstigare än skoskav. De där friktionsskador på huden orsakas av kombinationen fukt, salt från svett, värme, rörelse och grova textiler. Ni vet alla vad jag pratar om, eller hur! Men hur löser ni problemet?
Jag tyckte det var hög tid att dyka ner lite djupare i det här med skav och slog en signal till tjejerna som har startat företaget The Skin Agent.
The Skin Agent hittade jag under en Google-session när jag började fundera på vad alla andra gjorde för att skydda sig mot skav när de springer. Jag får nämligen själv ofta röda irriterade ränder på insidan av armen av sömmen på löparlinnet och ville hitta en lösning. Och blev helt fascinerad.
Linnet verkar bara vara en liten del av de ställen där vi löpare får friktionsskador. Både killar och tjejer skriver om insidan av låren, speciellt på sommaren. Ljumskarna är ett annat problemområde, eller som en kille uttrycker sig: ”Jag har provat nya kalsonger, andra kalsonger, löparkalsonger och inga kalsonger. Det gör lika jävla ont.”
De flesta löpare har väl någon gång drabbats av blödande bröstvårtor under en löprunda eller tävling. En svettig och sträv tröja som skumpar upp och ned gnider lätt hål på den känsliga huden. Resultatet är varken vackert eller bekvämt. Män drabbas oftare eftersom kvinnor i de flesta fall har en sport-BH på sig. Tjejer som har på sig sport-BH kan dock få samma problem av sömmarna som män av sömmarna på ett linne.
De klassiska plåstren verkar vara det vanligaste sättet att skydda sig. En annan populär lösning är att smörja in bröstvårtorna med Vaselin. Det skyddar visserligen mot friktion och är så fet att det sitter kvar länge, men det kladdar ju en del så räkna med många fläckar på träningskläderna. Och de kläder som du sätter på dig efter träningen om du inte hinner duscha först.
Pulsbandet verkar också vara ett stort bekymmer och många gillar inte att ha det på sig under intervaller och tävlingar. Dels för att det känns som att det trycker in i bröstkorgen, men de flesta får skavsår av bandet. Kirurgtejp verkar kunna hjälpa lite och givetvis ska du tvätta bandet ofta, men inget verkar vara en klockren lösning på problemet. Även det klassiska kletet med Vaselin dyker upp här.
Därför blev jag glatt överraskad när jag sprang (!) på The Skin Agent – en svensk, helt vegansk produktserie som skyddar mot alla sorters skav och friktionsskador. Lättapplicerad, svettålig och effektiv. Och bäst av allt – inget klet! Helt klart en ny löparkompis.
Själv har jag inte längre några som helst problem med linnet och jag har även pratat med kompisar som testat både på låren och under pulsbandet.
4 snabba frågor till The Skin Agent
Ni har ju flera produkter, när ska jag använda SPORT och när ska jag använda MOVE?
– SPORT används där huden skaver mot textil, som t ex under armarna där linnet eller sport-bh:n skaver, i byxlinningar, sömmar, under pulsbandet osv. Många kvinnor använder det runt troslinningen när de tränar/springer. MOVE använder man där hud skaver mot hud, som t ex mellan låren.
Och vad är skillnaden?
– Funktionen och appliceringen är densamma, du drar på som en deodorant, smörjer in lätt. Produkten sjunker in i huden men lämnar en tunn yta som minskar friktionen mot hud eller textil. SPORT sjunker snabbare in i huden och känns snabbt torr, allt för att inte kladda på kläderna. Det ska ju inte bli fläckar någonstans.
– MOVE tar något längre tid att gå in i huden och har mer “glid” som gör att den kan kännas lite halkig på huden innan den helt har sjunkit in.
Är den verkligen helt vegansk?
– Absolut, bara ingredienser från växtriket och majoriteten av dem är ekologiska. Inga konstgjorda ämnen, som parabener, SLS, mineraloljor, paraffiner eller artificiella färg- och doftämnen.
Underbart, och när löser ni det här med skoskav?
– Haha, ja du, det kommer under nästa år. Men om du vill ha ett tips, SPORT fungerar faktiskt utmärkt mot skoskav också. Min kollega smörjer alltid in hela fötterna när hon ska ha högklackat, och jag har själv gått in ett antal nya skor med SPORT.
Här kan du läs mer om hur produkterna fungerar, var du hittar återförsäljare och till vilka priser.
Text: Anna Lissjanis
Foto: Åsa Glifberg