Hur påverkar utomhusträning den generella fysiska och psykiska hälsan?

Att träning är bra vet alla, och att utomhusträning ger en liten extra boost är något som är väl dokumenterat. Utomhusträningen bidrar med några ytterligare fördelar som är värda att beakta under träning, exempelvis att syre och luft är livsviktigt för att kroppen ska fungera som den ska, men även att den naturliga miljön stimulerar psyket, vilket gör att du löper mindre risk att drabbas av psykiska ohälsa. Det är ju bara naturligt eftersom att våra förfäder under väldigt lång tid spenderade majoriteten av sina liv ute i miljön.

Fem positiva fördelar med utomhusträning

Följande fördelar får du ta del av om du ägnar dig åt utomhusträning:

Bättre humör

Vem vill inte bli på bättre humör? Alla vill det. Det är något primalt med att vi blir glada i naturen. Våra förfäder spenderade all sin tid i dessa naturliga miljöer, något som har påverkat våra hjärnor under väldigt lång tid. Därmed blir vi nästan alltid på bättre humör när vi spenderar tid i naturen. För bästa effekt bör du spendera tid i skogsmiljö, men miljö som är blandad med natur- och stadsmiljö fungerar också. En bonus är att du även blir på bättre humör under resterande tid på dygnet, vilket gör att allt blir roligare, oavsett om du tittar på TV, lagar mat, eller använder internet för att jämföra olika sorters snabblån och planera dina framtida resor.

Bättre immunförsvar

Visste du att du får ett bättre immunförsvar om du tränar utomhus istället för inomhus? Det stämmer faktiskt. Det är flera anledningar som ligger som grund för detta. Den naturliga miljön bidrar till mindre stress, vilket gör att det inte frigörs lika mycket kortisol. Att vara i naturen gör även att du blir på bättre humör och att du sänker blodtrycket. Alla dessa parametrar tillsammans med en hel uppsjö av andra saker gör att ditt immunförsvar får sig en rejäl boost av utomhusträning. 

Mindre risk för psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa är något som kan drabba alla, oavsett hur starkt eller svagt psyke man har. Att spendera tid i naturen är en av de bästa medicinerna mot depression och nedstämdhet, vilket gör att lite tid i naturen kan vara en bra idé om du känner dig nedstämd eller håller på att falla ner i depression. Du behöver dock självklart inte vara drabbad för att det ska hjälpa, det går alldeles utmärkt att spendera tid i naturen i förebyggande syfte.

Högre kaloriförbränning

När du tränar utomhus bränner du i regel mer kalorier än när du tränar inomhus. Varför då? Det finns flera faktorer som påverkar detta, varav en är det vindmotstånd du möts av. Om du exempelvis löper utomhus i jämförelse med inomhus får du ett vindmotstånd som ökar kaloriförbränningen. Underlaget är vanligtvis mer varierande och kämpigt, vilket gör att även det bidrar till ökad förbränning. En extra bonus är att belastning blir mer varierad, vilket drastiskt sänker risken för skador.

Mer energi

Att spendera tid i naturen gör inte bara att vi blir på bättre humör, har mindre risk att drabbas av psykisk ohälsa och att vi förbränner mer kalorier, vi får även betydligt mer energi. Anledningen till detta är den friska luften, den naturliga miljön, men även exponeringen för ljus och solljus. Detta bidrar till en ökad energi, något som vi tror att de flesta uppskattar. 

Summering

Hälsan är det viktigaste, och det finns få bättre sätt att påverka den i rätt riktning än att träna utomhus. Träning bidrar generellt sett med många positiva fördelar, men vid träning utomhus tillkommer ett flertal olika aspekter och förbättringar. Du får bättre humör och mer energi, men du bränner även mer kalorier och minskar risken för psykisk ohälsa. Därmed kan det vara en bra idé att ge sig ut i löpspåret eller cykelspåret, eller bara en ta lugn och trevlig promenad genom skogen. 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.