Hur nödvändiga är kosttillskott egentligen?

Du har säkert hört talas om dem, kanske använt dem och kanske till och med rekommenderat dem till vänner eller familj. Medan vissa kosttillskott redan är välkända och pålitliga, behöver andra studeras närmre innan de används. Men hur nödvändiga är dessa kosttillskott egentligen?

Från Vitamin A till Järntabletter. Kosttillskott har varit tillgängliga i årtionden. Människor tar dessa tillskott för att se till att de får tillräckligt med viktiga näringsämnen och för att förbättra sin hälsa. Men långt ifrån alla behöver ta kosttillskott. Nedan kikar vi närmre på vad kosttillskott är, vilka varianter de är samt huruvida de är nödvändiga att ta eller inte.

Vad är kosttillskott?

Kosttillskott inkluderar sådana ingredienser som vitaminer, mineraler, aminosyror och enzymer. Dessa marknadsförs i former som tabletter, kapslar, pulver, vätskor och geléer. Du kan bland annat hitta tillskott hos Tillskottsvaruhuset, ditt närmsta apotek eller hälsokostbutik.

Några kosttillskott är mer nödvändiga än andra. Nedan listar vi några av de vanliga kosttillskotten som kan gynna din hälsa:

Vitamin B12: Denna vitamin hjälper till att hålla nerverna och blodkropparna friska.

Folsyra: Folsyra kan hjälpa till med att minska fosterskador och skall därför framförallt tas av gravida kvinnor.

D-vitamin: D-vitamin kan stärka skelettet.

Kalcium: Kan främja uppbyggnaden av ett starkt skelett.

Vitamin C och E: Kan förhindra cellskador.

Fiskolja: Kan stärka hjärtat.

Vitamin A: Kan bromsa försämrandet av synen.

Melatonin: Kan motverka jetlag.

En hälsosam kost är viktigare

Att lägga till tillskott i våra dieter är bara meningsfullt för vissa av oss, enligt experter, till exempel äldre, gravida kvinnor och personer med vissa sjukdomar eller tillstånd som påverkar upptagandet av näringsämnen. Om du funderar på att ta ett kosttillskott bör du först och främst fråga dig själv om du kan få dessa näringsämnen från maten du äter. För det mesta är detta en möjlighet, men alla äter tyvärr inte så bra som de borde. Detta kan leda till näringsbrister, och då kan kosttillskott användas för att förse kroppen med den näring du behöver. 

Det vill säga att du som har svårt för att få i dig näring genom maten du äter faktiskt kan gynnas av kosttillskott. Kosttillskott kan också vara en fördel för dig som utesluter vissa livsmedel från din diet, som exempelvis vegetarianer och veganer.

Överskott av tillskott

När du överväger kosttillskott ska du komma ihåg att vissa vitaminer och mineraler redan finns i vanliga livsmedel. Därför är det viktigt att inte överskrida rekommenderade intagsnivåer, eftersom ett överskott av vitaminer och mineraler kan leda till förgiftning i kroppen. Därför är det viktigt att i förväg se över hur mycket vitaminer och mineraler du behöver och om du i förväg redan får detta från din vanliga kost. Utefter detta kan du beräkna hur mycket tillskott som hade passat dig. 

Innan du köper kosttillskott är det bra att ta kontakt med din läkare. Du ska dessutom alltid ta kosttillskott enligt anvisningarna. Ta aldrig mer kosttillskott än rekommenderat, och kom ihåg att termen “naturligt” inte nödvändigtvis är lika med “säkert”. Kosttillskott ska aldrig ersätta en balanserad kost.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.