Hur hälsosamt är det att titta på tv

Är det hälsosamt att se sport på TV?

De flesta associerar inte en match på TV med god hälsa för den som ser på matchen, men faktum är att det finns studier som visar att det kan vara hälsosamt att se på sport på TV och inte bara när man tränar framför den. När matchen drar igång så kommer den som ser på eventet att dra nytta av kroppens reaktioner som till exempel en snabbare hjärtfrekvens, bättre blodflöde och ökad aktivitet i det sympatiska nervsystemet.

Har man dessutom lagt en slant på matchen med hjälp av Betting guider så kanske man vinner pengar som gör att man blir lite extra glad vilket också är bra för hälsan.

Du är där ditt sinne är
Det finns faktiskt tester som visar att vi kan påverka kroppen enbart genom att tänka oss in i situationer och sammanhang. Nervsystemet skickar signaler även då det bara handlar om tankar. Om du ser en aktiv fotbollsmatch, hästkapplöpning, simning eller annan sport som är bra för kroppen så kommer din egen kropp att reagera på liknande vis som om du själv hade befunnit dig där på fältet, på hästen eller i poolen. Låter nästan för bra för att vara sant, här sitter jag och tänker på morgondagens löprunda och blir snabbare.

Sport eller såpopera
Det tycks alltså vara nyttigt att se på sport men allting är förstås relativt. Om du väljer att sitta i soffan med en öl och betta på Champions League istället för att ta ett varv i skogen så kan man inte säga att du har gjort det bästa valet för din hälsa. Men om det är ett sportevent eller en repris av Rederiet så är sportevenemanget det bästa valet. Sedan så är självklart inte värdet av att titta på matchen samma sak som att springa en mil, men istället för vila i soffan är det alltså enligt studierna ett klart bättre alternativ.

Varför fungerar det så här

Det som händer i kroppen när vi tittar på sport eller annat högengagerande innehåll är att pulsen ´går, vi får ett stresspåslag och det påminner kroppen om ungefär samma saker som sker i samband med att kroppen genomför ett träningspass. Genom att kroppen tränas på att hantera pulspåslag och stress så lär sig kroppen även att hantera den i andra lägen, ex. i löpspåret, eller kanske på jobbet. På liknande sätt skulle man också kunna tänka sig att det fungerar med ex. EMS-träning, där man genom man har på sig en funktionsväst med elektroder. Genom dessa elektroder flödar ofarliga elektriska impulser. Impulserna påverkar först och främst alla muskelgrupper i kroppen och dessutom gör de övningarna mycket mer intensiva än vid vanlig träning

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.