Hur du behåller träningsmotivationen under julledigheten

Nu när både jul och nyår börjar närma sig kan det kännas jobbigt att motivera sig själv inför det stundande gympasset. Det kan även vara svårt att motionera under ledigheter, men desto tuffare att återkomma till vardagliga rutiner när helgdagarna är över.

När du får en stund över för dig själv kan det vara trevligt med en paus, lämpligtvis med en hobby som du inte har haft tid med tidigare. Du kan även passa på att njuta av något lugnare vintersporter som längdskidåkning, eller varför inte ta tillfället i akt och isfiska? Det viktigaste är bara att du behåller motivationen, något vi berättar mer om nedan.

Tankefällor att undvika

Glöm aldrig bort att motionera kroppen då det kan vara betydligt tuffare att komma igång vid ett senare tillfälle. För att bibehålla en god hälsa och fysik är det a och o att röra på dig, till den grad att du blir andfådd och svettig. 

Några vanliga fällor som kan uppstå brukar handla om fusk med kosten, att skjuta upp aktiviteter till ett senare datum, eller att helt och hållet låta bli och träna. Med semestrar och ledigheter är det enkelt att låta bli, men det är framförallt i dessa lägen vi rekommenderar att du behåller disciplinen.

Knep som hjälper dig att förbättra motivationen

För att undvika stagnera i träningen kan du använda dig av diverse taktiker i kampen om att hålla igång. Ett sådant exempel innefattar en träningsjournal där du skriver ned dina framgångar vilket hjälper dig att få en tydligare överblick av dina prestationer. I denna kan du även bläddra bakåt i tiden för att se hur långt du har kommit, eller för att sätta upp nyå mål att uppnå. 

Det finns också tydliga bevis som visar att träning även förbättrar din mentala förmåga och fokus, bland annat när du sysslar med koncentrationskrävande aktiviteter som spel. På svensklicensierade spelsidor har du däremot verktyg som ser till att du har mer kontroll över ditt spelande, medan utländska motsvarigheter kräver mer uppmärksamhet av dig som person. På detta vis förlorar du inte heller lika mycket pengar än vad du planerat att använda för underhållning. Vill du hitta ett bra casino utan licens rekommenderar vi listorna hos Goplay.

Andra sätt kan vara att följa upp din puls för att se om den har förbättrats, eller att använda dig av fasta rutiner som gör det enklare att påbörja olika aktiviteter. Du kan bland annat ställa klockan på en viss tid varje morgon för att indikera detta, eller vid lämplig tidpunkt som passar. På så vis agerar den också som en slags påminnelse så att din kropp vänjer dig vid en viss aktivitet under specifika tidpunkter på dagen.

Slutligen kan du justera dina träningsdagar så att du varvar dem med högre intensitet kontra lägre sådan. En så kallad aktiv vila innebär att du kanske promenerar i skogen vilket kanske inte är det tuffaste du kan göra, men som ändå får igång kroppen. Kombinera sedan dessa dagar med tuffare träningspass där du verkligen tar ut dig för att orka längre, men också för att pusha dig själv. 

Då du aldrig blir riktigt fullärd kan du även förbättra din teknik i de olika träningsformerna. Detta fungerar dessutom alldeles utmärkt för att öka motivationen. Om du håller på med längdskidor finns det alltid något du kan justera för att få en bättre tid, men detsamma gäller även för sporter som ishockey, cykling, löpning eller powerwalks.

Välkända vintriga aktiviteter

Sist men inte minst har vi tagit med ett antal fritidssysslor som passar väl till denna årstid. Om det finns snö ute är det alltid roligt med slalom eller längdskidor, men du kan även ge dig ut på sjöarna om isen är tjock nog. Där finns det också möjlighet till en skridskotur om den är tillräcklig slät.

Andra aktiviteter som många svenskar föredrar är att åka Snowboard, eller hålla på med Ishockey, Bandy samt Curling. Vad du än vill göra så finns det garanterat en förening som erbjuder det, oavsett var du har bosatt dig.

Det kan även vara ett utmärkt tillfälle att testa på något du aldrig har provat tidigare, eller för att hitta en ny och intressant hobby. Motivation är i mångt och mycket en känsla och ett driv, något som tar dig närmare dina mål och vad du verkligen vill göra. Om du får ett brinnande intresse för något är det inte heller särskilt svårt att komma till skott med sysslan du gillar.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.