Hur blir man en toppatlet?

Störst, bäst och snabbast. Vissa idrottare urskiljer sig från mängden i allt de tar sig för. De verkar ha en överjordisk förmåga att maximera kroppens kapacitet för att nå det där lilla extra, det som ingen annan lyckas med. Konsten att bli en toppatlet, är det något man föds med eller är det livet som skapar de rätta förutsättningarna för att lyckas? Vi tar en titt på några av tidernas största idrottare och kollar hur de gjorde för att nå toppen.

De allra flesta av oss är långt ifrån några toppatleter, och kan bara drömma om att stå på en prispall. Med det sagt så är det många som ändå älskar att titta på sport och beundra mästeridrottarnas fantastiska prestationer. Oavsett om ens sportintresse handlar om att heja sitt favoritlag till guldet eller om det är betting och vadslagning som lockat en till sportens värld, så kan det vara oerhört fascinerande att följa världens bästa atleter när de genomför vad som närmast kan likna trolleritricks. 

Tidernas bästa idrottare

För att bli en överlägsen idrottare krävs självfallet en stark fysik och hård träning. Men för att bli absolut bäst måste du ha mer än så, det krävs det där lilla extra. Det som sitter i bakom pannloben. Utan vilja, mental styrka och en enorm tro på dig själv kommer du aldrig nå toppen. Så vad var det som gjorde att världens bästa atleter nådde dit de nådde?

Maradona

Den excentriske argentinaren är inte bara världens bästa fotbollsspelare, men räknas som den största idrottaren genom tiderna. Han hade förmågan att ensam bära sitt lag till guld, och även privat var den karismatiske mannen helt unik i sitt slag. När han dog i slutet av förra året var det en hel värld som sörjde en legend. Som så många andra fotbollsspelare föddes han i slummen, och hans karriär gjorde sitt avstamp i betongdjungeln. Detta är delvis nyckeln till hans framgång, en önskan efter ett bättre liv. Rent fysiskt hade han, med sina 168 cm, inte någon typisk fotbollskropp, men med sina två stockar till ben var han snabbare än alla andra, och hade en naturlig förmåga att trolla med bollen.

pastedGraphic.png

Diego Maradona ledde i princip själv sitt lag till VM-guld 1986. Foto: Wikipedia

Tiger Woods

I den stela och homogena golfvärlden skapade afroamerikanske/indiske Tiger Woods revolution enbart genom att vara den han var. Att han dessutom var tidernas bästa innebar ett starkt symbolvärde och öppnade dörrare så att golfen blev en betydligt mer folklig sport. Han vann allt som kom i hans väg, för att inte tala om 14 vunna majors. Hans dominans började i tidig ålder, med en fader som coachade honom. Nyckeln till hans framgång var idogt arbete med daglig träning genom hela livet.

Nadia Comaneci

Gymnasten Nadia Comaneci tog världen med häpnad när hon tog världens första tiopoängare i OS 1976. Hennes 14-åriga barnkropp satte en ny standard för framtida gymnaster med många timmars daglig träning i mycket tidig ålder. Hon nådde toppen genom att vara oerhört perfektionistisk och genom outtröttlig träning med målet att nå toppen. Vilket hon ju också gjorde.