Hitta motivationen till löpträning i sommar

Sommaren är här och i takt med att häggen blommar över och syrenen börjar knoppa så är det många som vill börja löpträna. Är du en av de som känner att vintern har gett dig lite för dålig kondition, lite för mycket god mat och för lite träning? Har du svårt att hitta motivationen till löpträning i sommar? Då ska du läsa vidare! Vi ger dig tipsen du behöver för att komma igång igen, häng med. 

Hitta motivationen till löpträning i sommar

Spring inte där du brukar springa

Även om det finns en trygghet i att löpträna på en plats där man är van så är det bättre att byta när man börjar springa igen. Är du en person som alltid springer i stan – testa en stig i skogen! Eller ta en helt ny slinga som du aldrig förr sprungit på. Det blir roligare, precis som när man väljer att spela på EM 2021 istället för det gamla vanliga man alltid satsar på inför helgens matcher. 

Använd dina hörlurar

Många som springer väljer att lyssna på musik. Det är ett bra sätt att få in en bra takt i stegen, men kan lätt bli lite enformigt. Bruce Springsteen eller Avicii i all ära men det finns andra saker att lyssna på också. En podcast till exempel, eller varför inte en ljudbok. Hittar du en bok med bra handling kan du springa upp till 50% längre än om det är helt tyst i öronen! 

Skapa ett rimligt mål

Att bara springa för springandets skull är rena döden för motivationen och det kommer inte dröja länge innan löparskorna står och samlar damm igen. Varför vill du springa? Vill du klara av ett maraton, eller kanske Göteborgsvarvet? Anmäl dig till loppet du vill delta i så får du en extra morot att springa. 

Spring inte ensam varje gång

Även om det är skönt att springa i sin egen takt och lyssna på en bok, podcast eller musik, så är det också skönt att löpträna med andra. Kolla med grannar, vänner eller familj om någon vill hänga med ibland. Eller gå med i en lokal förening där löpträning är en del av träningen. Det är alltid eggande att träna ihop med andra och ni kan sporra varandra till bättre resultat. 

Skapa en träningskalender

Eller en dagbok, det fungerar lika bra. Vitsen är att man ska göra träningen till en del av sin vardag och inte en sak som alltid är utöver det planerade. Har du lagt in en timmes löpträning en dag så är det enklare att springa än om du ska pressa in ett löparpass mellan jobbet och hämtning på förskolan eller strax innan det är dags att köra barnen till scouterna! 

Spräng dig inte första gången

Ett stort fel många gör efter vintern är att ta i så de nästan spricker. Börja med en kort löprunda i lugn takt och känn efter vad kroppen säger. Dina senor, bindväven och leder behöver vänja sig vid att du börjar springa. Motivationen att fortsätta springa är lika med noll om du redan första gången springer så hårt och långt att du nästan blir sängliggande. 

Köp nya träningskläder

Det kanske låter lite ytligt men att ta på sig nya löparkläder, som dessutom är snygga, kan verkligen höja motivationen att komma ut i spåren igen. Tänk bara på att nya skor kan ge dig skoskav så se till att du går in dem innan du börjar springa i dem. 

Träna även annat

Om vi bara gör samma sak dag ut och dag in så är det lätt att tappa motivationen. Det gäller inte bara löpning utan även inom jobb och familjelivet. Variera träningen och cykla ibland, simma i en sjö eller testa power-walk. Det viktiga är att man får fler träningsmetoder än bara löpning, och det gör samtidigt att du minskar risken för skador. 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.