Henrik Wiman: ”Det ska inte vara krångligt att må bättre”

henrik Wiman

Möt Henrik Wiman i våra 5 snabba – psykologen som gjort kometkarriär på Instagram med sina enkla och tydliga budskap kring hur du kan jobba proaktivt med din psykiska hälsa. Nu aktuell med boken: ”Det ska inte vara krångligt att må bättre”.

Henrik Wiman är legitimerade psykologen från Uppsala du kanske mött som föreläsare, konsult eller på Instagramkontot @psykologenhenrik? Oavsett kanal är målet i all Henriks verksamhet att förbättra samhällets psykiska välmående. 28 november debuterar han även med boken ”Det ska inte vara krångligt att må bättre”, en bok som redan vid förbokning gick upp i topp på Bokus försäljningslista och stannade där i en hel vecka i sträck.

Boken har till stora delar tillkommit på förfrågan från just följarna på Henriks sociala medier, som vill veta mer och fördjupa sig eftersom Henriks budskap just är så enkelt och lättillgängligt. Henrik Wiman, som under 4 år har arbetat på vårdcentral som psykolog, är själv mycket engagerad i att arbeta förebyggande och vill hjälpa till att förklara hur enkla men effektiva förändringar i beteenden och rutiner kan göra enorm skillnad. De flesta besvären kan ofta lösas på egen hand eller med hjälp av någon närstående – det ska helt enkelt inte vara krångligt att må bättre.

”Ingen människa kan vara lycklig hela tiden men vi kan lära oss hur vi har förståelse för och hanterar svackorna när de väl kommer.”

– Jag vill att du ska leva ditt liv på dina villkor och att du ska känna att du har kontroll över de tankar och beteenden som drar ner dig. Ingen människa kan vara lycklig hela tiden men vi kan lära oss hur vi har förståelse för och hanterar svackorna när de väl kommer. Jag har alltid intresserat mig för hur vi kan hjälpa oss själva att må bättre, utan att gå vilse på vägen, något som jag haft förmånen att förmedla till mina följare de senaste åren. Med den här boken hoppas jag kunna ge verktyg så att livet med sina toppar och dalar blir lite enklare att hantera, säger Henrik Wiman.

I ”Det ska inte vara krångligt att må bättre” skriver Henrik Wiman om de lärdomar som behövs för att hantera sin inre hälsa, från stress till yvigt känsloliv, destruktiva tankar och livskriser. Boken hjälper läsaren att snabbare upptäcka negativa mentala spiraler och därigenom avsevärt minska risken att hamna i långvarig psykisk ohälsa eller nedstämdhet, som i sin tur kan leda till sjukdom och sjukskrivning om den inte bromsas i tid.

Det positiva budskapet är att många knutar i känslolivet kan lösas genom enkla men effektiva förändringar i våra beteenden och rutiner.

– Redan när jag första gången läste Henriks inlägg på Instagram slogs jag av på vilket fint och smart sätt han förmedlade kunskap. Kan det verkligen vara så enkelt att stärka sin inre hälsa? Svaret är ja! Henrik är djupt kunnig och en superpedagog, säger Adam Dahlin, förlagschef på The Book Affair.

”En inspirerande, klok och tydlig bok. Med Henrik Wiman blir det lätt att göra rätt i den här psykologiska första hjälpen för alla. Rekommenderas!”

/ Maria Farm, leg. psykolog och författare

I våra 5 snabba får du veta mer om Henrik Wiman. Hur ser hans bakgrund ut? Träning just nu? Har han någon ”hatövning” och vilka är Henriks bästa råd till dig som läser? Svaren hittar du här:

5 snabba med Henrik Wiman – månadens inspiratör

1. Din ”korta” om dig och hur du hamnade här?

Som tonåring hade jag cancer, och efter all behandling så mådde min kropp inte helt toppen. Det var då jag började träna mer regelbundet och målinriktat för att hålla mig frisk så väl fysiskt som psykiskt. I perioder tränar jag mycket, i andra inget alls. Jag tror att livet bara ser ut så för oss glada amatörer. Men som jag också skriver i boken: ”om du bara ska göra en sak för att förbättra ditt mående – rör på dig!” Själv har jag genom åren provat det mesta och insett att så länge jag håller kroppen lagom frisk så jag kan göra mer av det som ger mig mening. Det räcker för mig. 

”Om du bara ska göra en sak för att förbättra ditt mående – rör på dig!”

2. Hur ser din träning ut idag?

Jag har varit begravd i min bok vid datorn så jag har faktiskt precis gått in i en ny uppstartsperiod. Just nu växlar jag mellan löp- och styrkepass.

3. Om du skulle ge våra läsare enbart 3 hälsotips – vilka är det?

  1. Tro inte på allt du tänker. Fokusera på de tankar som hjälper dig och försök låta de andra bero. 
  2. Vet vad som är viktigt för dig med din hälsa. Är det att kunna åldras sjukdomsfritt? Är det att kunna prestera mer? När du vet det blir det enklare att lägga upp träning och kost.
  3. Var tålmodig med dig själv. Du gör ditt bästa, och ibland gör du ditt sämsta, och det är helt okej. Du är bara människa.

4. Din absolut bästa övning – och värsta?

  • Bästa: Jag älskar att göra pull-ups. Jag kunde inte det förut så varenda en gör mig glad nu.
  • Värsta: Burpees är bland det tråkigaste, men effektivaste, som finns.

5. Var och hur möter vi dig härnäst?

Ni möter mig dagligen på mitt instagramkonto @psykologenhenrik där jag försöker inspirera och motivera till en bättre psykisk hälsa. Där får man se mitt nylle ibland, men främst bilder på vår otroligt söta katt. Bara det får en på bättre humör. Samtidigt håller jag regelbundet kurser och webbinarier, och kommer förhoppningsvis dyka upp lite varstans i media för att sprida ordet om min nya bok. Det ska inte vara krångligt att må bättre.

Tack för intervjun och allt viktigt du sprider Henrik, all lycka till i livet och med lanseringen av din bok!

Här hittar du mer av Henrik Wiman:

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.