Hemmagjord nyponsoppa – recept på klassikern, toppad med mandelbiskvier och vaniljglass

hemmagjord nyponsoppa

Nu är det dags – buskarna är fullproppade med klarröda nypon som bara väntar på att bli plockade. Ta med dig en stor bunke ut och gör den klassiskt god nyponsoppa själv.

Har du läst på ett paket med nyponsoppa från butiken? Frustrerande va? Då ser du nämligen att vatten och socker är de två huvudingredienserna och långt där nere kommer nypon med några futtiga procent. Ska det bli en riktig nyponsoppa så får man göra själv – och visst är det en ganska rofylld process.

…Det är lite som att plocka svamp. Först går man på jakt i skogen och har lite svårt att sluta plocka när man väl hittat en riktig guldgruva. Sen kommer man hem och tycker kanske att man plockade lite väl mycket, för att rensningen plötsligt täcker hela middagsbordet. Men efteråt kommer den fantastiska belöningen – smörstekt svamp, med kanske en klick grädde i , som du låter täcka hela smörgåsen. Typ såhär ser det ut när du gör din egen nyponsoppa.

hemmagjord nyponsoppa

Hemmagjord nyponsoppa – recept

Gör så här

 1. Dela först alla nypon och ta bort fröna med hjälp av baksidan en tesked.
 2. Låt de rensade nyponen sjuda i en kastrull med lock i ungefär hälften så mycket vatten tills nyponen är mjuka, ca 20-30min.
 3. När de har mjuknat så mixar du soppan till en jämn konsistens med stavmixer. Tillsätt sötning i form av tex. honung, rörsocker eller vanligt strösocker.
 4. Om soppan känns tjock i konsistensen så är det bara att blanda i mer vatten och om soppan känns tunn kan du tillsätta lite potatismjöl eller majsena.

hemmagjord nyponsoppa

…Det kan kännas som en liten evighet innan alla nyponen blivit rensade, men det är det verkligen värt – se det som en liten terapeutisk stund. Det är ju hela processen som är det fina. Att först ta en skön promenad och plocka nypon, lyssna på en bra spellista medan man i lugn och ro rensar nyponen och sedan få dricka den hemgjorda nyponsoppan! Magiskt!

Nypon är proppade med C-vitamin, något som verkligen behövs för att bygga upp immunförsvaret och hålla sig frisk i höst. Nypon verkar även smörjande på kroppens alla vävnader, har antiinflammatorisk effekt och kan lindra vid onda och stela leder. Nypon är dessutom riktigt bra för huden då det ger kollagenet i huden näring och energi. Nypon innehåller även bla Betakaroten, Järn, Magnesium, A-vitamin, B2 och Kalium.

 

nyponsoppa

 

Av: Alice Kleiva

hemmagjord nyponsoppa
Skriv ut Pin
Inga betyg än

Hemmagjord nyponsoppa - toppad med mandelbiskvier och vaniljglass

Måltid Efterrätt, Mellanmål
Tag gör din egen nyponsoppa, gör själv, nypon, nyponsoppa
Specialkost Vegetariskt
KCAL/Portion 200-399

Ingredienser

 • 2 liter nypon
 • 1 liter vatten
 • 1 dl rörsocker
 • 0,5 dl potatismjöl cirka-anvisningar!

Instruktioner

 • Dela först alla nypon och ta bort fröna med hjälp av baksidan en tesked.
 • Låt de rensade nyponen sjuda i en kastrull med lock i ungefär hälften så mycket vatten tills nyponen är mjuka, ca 20-30min.
 • När de har mjuknat så mixar du soppan till en jämn konsistens med stavmixer. Tillsätt sötning i form av tex. honung, rörsocker eller vanligt strösocker.
 • Om soppan känns tjock i konsistensen så är det bara att blanda i mer vatten och om soppan känns tunn kan du tillsätta lite potatismjöl eller majsena.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg