Den varma och kryddig ramensoppan blir allt mer populär på olika restauranger, men är inte svår att göra själv. Receptet hittar du här.
Ramen är en japansk soppa som innehåller en typ av nudlar som klarar buljongens värme utan att bli svampiga. Det finns många olika typer av ramensoppor och de kan innehålla fläsk, kyckling eller tofu. Här visar vi en lättlagad chicken ramen som är inspirerad från det Japanska köket, men som du har på bordet under en timma.
Japansk chicken ramen soup
- 1 hel kyckling (cirka 1,3 kg)
- 1 msk olivolja till stekning
- 2 gula lökar
- 4 blekselleristjälkar
- 2 citrongräs
- 2 morötter
- 2 klyftor vitlök
- 2 limeblad
- 4 liter vatten
- 1 msk salt
- svartpeppar från kvarn
Till servering
- 1 pkt risnudlar (eller ramen nudlar)
- 2 salladslökar
- 1 paprika
- 1 pkt sugar snaps
- 1 mild röd chilifrukt
- 1 kruka koriander
- 2 limefrukter
- sesamolja
- japansk soja
Gör så här
- Skär ut brösten och låren från kycklingen. Dra bort skinnet och släng det.
- Lägg filéerna och låren i kylen medan du kokar buljong på kycklingskrovet.
- Knäck sönder skrovet i bitar, bryn benen gyllene i en panna och krydda med salt och svartpeppar. Skiva alla grönsaker till buljongen.
- Lägg över skrovet i en kastrull och lägg i alla skivade grönsaker och fyll upp med vattnet. Låt buljongen sjuda i cirka 1 timme, ta bort skummet på ytan för att få en klar buljong.
- Sila upp buljongen (släng skrovet), ställ tillbaka den på spisen och låt koka upp igen. Strimla kycklingköttet tunt och lägg ner det i buljongen, stäng av plattan och låt kycklingen bli färdig på eftervärmen.
- Koka risnudlarna i saltat vatten enligt instruktionen på förpackningen.
- Servera kycklingsoppan med risnudlar, tunt skivad salladslök, strimlad paprika, strimlade sugar snaps, finhackad chili, koriander och lime. Droppa över ett par droppar sesamolja och soja.
Oishī shokuji!
Recept och bilder: Frida, en tandläkarstudent i Stockholm med rötterna utanför Jönköping. Följ hennes blogg Fridas Kök för fler recept och inspiration om det hon brinner för – matlagning och bakning.
Asian style ramen
Ingredienser
- 1 st kyckling ca 1,3kg
- 1 msk olivolja till stekning
- 2 st gullök
- 4 st blekselleristjälkar
- 2 st citrongräs
- 2 st morötter
- 2 klyftor vitlök
- 2 st limeblad
- 4 liter vatten
- 1 msk salt
- svartpeppar
- 1 paket risnudlar
- 2 st salladslök
- 1 paket sugarsnaps
- 1 st röd chili
- 1 kruka koriander
- 2 st lime
- sesamolja
- japansk soya