Har du drabbats av Conversesjukan?

Har du drabbats av Conversesjukan?

Man ser dem överallt, de platta tygskorna med en tunn gummisula som ofta är av märket Converse. Men det är såklart inte märket det beror på, utan Conversesjukan kan man få av vilka platta och stumma skor som helst.

– Så många som upp till 80 procent riskerar att utveckla överbelastningsskador, säger Johan Hillervik, Skotekniker/leg. ortopedingenjör på Stegkliniken i Aspudden söder om Stockholm.

Fakta

Johan Hillervik arbetar som Skotekniker/leg.Ortopedingenjör på Stegkliniken i Aspudden söder om Stockholm. Stegklinikens hemsida

Text: Amanda Hansen

Vår värld blir allt plattare och plattare när skog och mark ersätts med asfalt och betong, och utvecklingen av samhället går så fort att våra kroppar inte hänger med i samma höga tempo. Det hårda stumma underlaget vi går på varje dag är något som drabbar våra fötter extra hårt, och symptomen som kan drabba dem som ofta går runt i platta skor är exempelvis ont i häl, fot, knä, höfter och rygg.

– Det här är inget nytt fenomen, men att det har blivit allmänt känt nu som Conversesjukan beror på att det är så populärt bland framförallt unga att använda skor av den modellen. Det medför i sin tur att problemen blir fler, och vi har framför allt sett en ökning av unga patienter de senaste fem åren, säger Johan Hillervik.

Felaktigt underlag
Men det finns de som hävdar att Conversesjukan snarare borde heta skoinläggssjukan. Den teorin bygger på att vi människor är skapta för att gå barfota, och att de flesta skor som vi använder idag är uppbyggda med stöd runt foten och stötdämpning som gör att vår fot inte utvecklar de muskler och den stabilitet som den behöver. Så när vi sedan går i skor som saknar detta stöd för våra fötter så får vi ont av det eftersom foten inte är van att behöva arbeta. Johan Hillervik är dock kritisk till denna teori och hänvisar återigen till att samhället idag inte ser ut som det gjorde när vi gick barfota varje dag.

– Det är ett amatörmässigt misstag att skylla på det. Visst får vi stundvis gå barfota, och till och med springa, med fördel på kuperat underlag, men problemet är att vårt samhälle har utvecklats och evolutionen har inte hängt med. Vi människor behöver hjälp för att klara av att gå så mycket på platt och hårt underlag som vi gör idag. Våra fötter är egenlitgen skapta och anpassade för kuperad terräng, inte hårda platta underlag som till exempel asfalt och betong, säger han.

Dagens stillasittande vardag
Johan Hillervik påpekar också att ett annat viktigt problem som bör nämnas i sammanhanget är att barn och ungdomar inte leker och aktiverar sig tillräckligt, vilket leder till att muskler, ledband och ligament inte hänger med i samma takt som vi växer.

– Detta leder till problem i hela rörelseapparaten som sedan ger symptom under uppväxten och senare i livet. Det krävs kontinuerlig aktivitet för att bygga, behålla och stärka muskler och ledband.

Så åtgärdar du problemet
Men det finns som tur är enkla sätt att minska risken för problem med fötterna, och man kan till och med fortsätta använda sina favoritskor.

– Första steget kan vara en enkel inläggssula med hålfotsstöd och dämpning. Det behöver inte alltid vara någon dyr specialgjuten sula, utan jag kan till exempel rekommendera sidan tailoredfortaylor.com/se som säljer jättebra ortopediska sulor anpassade för just Converseskor för en billig penning. 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.