Hälsosam morotskaka till mor – smarrigt, sockerfritt recept

5 från 1 röst
Gå till recept Skriv ut receptet

Som tårta att dekorera till födelsedagsfesten, morsdag 25 maj, skolavslutningen eller vilken fikastund som helst – baka en saftig och hälsosam morotskaka.

Inför dina kommande festligheter bjuder vi på ett recept på en smarrig och hälsosam morotskaka. Naturligt saftig och söt av morötter, enkel att göra och passande för dig som är vegan, glutenintolerant och/eller vill dra ner på sockret. Dina gäster är garanterat söta nog!

Hälsosam morotskaka

Ingredienser, kakan:

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl sötströ
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg
  • 1 dl hackade valnötter (alt. andra nötter eller frön)
  • 3,5 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk kanel

Ingredienser, topping:

  • 200 g philadelphiaost
  • 150 g smör
  • ca 2 1/2 dl sukrin melis (alt. florsocker)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • saft och skal av en halv citron

Gör så här:

  1. Riv morötterna.
  2. Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
  4. Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  5. Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
  6. Dekorera på valfritt sätt, exempelvis med hallon, citronskivor, kokos, nötter, pumpakärnor eller vad du tycker om.
Hälsosam morotskaka
Print Pin
5 från 1 röst

Saftig sockerfri morotskaka

Måltid Efterrätt
Tag baka morotskaka, baka morotstårta, morotskaka, morotstårta, recept morotskaka, recept morotstårta, saftig morotskaka, saftig morotstårta
Specialkost Glutenfritt

Ingredienser

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl sötströ
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 st ägg
  • 3,5 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 tsk kanel
  • 200 g philadelphiaost
  • 150 g smör
  • 2,5 dl sukrin melis
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 st citron saften

Instruktioner

  • Riv morötterna.
  • Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  • Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt sedan mötterna.
  • Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  • Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
  • Dekorera på valfritt sätt, exempelvis med hallon, citronskivor, kokos eller vad du tycker om.

morotskaka
Foto: Venetia Fanconer. Följ hennes inspirerande blogg här och på Instagram @venetiafalconer

Commenter's avatar
Anna Jonasson

Chefredaktör, SportHälsa

annajonasson.sporthalsa.se är en av Sveriges äldsta och mest inflytelserika bloggar inom träning och hälsa, med 14 år på nacken. Här får du ta del av träningspass, recept och Anna Jonassons vardag som 4-barnsmamma och chefredaktör på webbtidningen SportHälsa. Alltid med rörelseglädje och hälsa i fokus, utan pekpinnar.

Inga kommentarer
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Receptbetyg





Innan du spelar på casino utan svensk licens är det viktigt att du har full koll på vad som gäller och vilka casinon som är bäst.