Hallux valgux orsak – varför drabbas du?

hallus valgus orsak

Hallux valgus – snedställd stortå – är folksjukdomen som det inte pratas mycket om. Men vad är hallux valgus orsak? Och varför drabbas så många som en fjärdedel av befolkningen av denna smärtsamma åkomma, medan andra slipper?

Hallux valgus orsak är en snedställd stortå, en intensivt smärtsam och handikappande åkomma som drabbar uppemot en fjärdedel av befolkningen. Inte minst kvinnor i medelåldern är hårt ansatta. Hallux valgus gör det svårt, för att inte säga omöjligt, att promenera i skor. Det gör ont – och det kan orsaka infektioner som gör det onda etter värre. 

Vad är hallux valgus? 

Hallux är det latinska namnet på stortån. Hallux valgus betyder helt enkelt snedställd stortå.  Åkomman börjar med att fotvalvet mellan stortå och lilltå plattas till. Den sneda stortån böjs och pekar in mot de andra tårna och ibland trycks tåleden ut vilket leder till att man får en knöl på sidan av foten.

Hallux valgus kan leda till bursit – en inflammation i fotledens slemsäck – vilket i sin tur leder till ännu mer smärta, rodnad och svullnad. Det rör sig kort sagt om en deformation på foten där stortån ansluter till de övriga tårna. 

Hallux valgus orsak – den okända folksjukdomen

Hallux valgus är en folksjukdom som det talas tyst om. Den drabbar oftast en, i medicinskt avseende, mer osynliggjord grupp: medelålders kvinnor. Och många kanske skäms en aning av att prata om sina fötter – och inte minst deformerade fötter. 

– Jag tyckte att det var så oerhört pinsamt när jag fick en stor knöl på foten och hela tåraden såg tillplattad ut. Jag vågade knappt visa min man mina fötter, utan såg till att ha dem under täcket i sängen. Jag som alltid gillat att sova med fötterna liksom i luften utanför täcket, säger Britt Gustafsson, 61, som för åtta år sedan upptäckte att hon lider av Hallux valgus.

– Nu vågar man inte tåflörta ens med maken längre, skrattar Britt. 

Men trots att det inte pratas så mycket om hallux valgus är det en av våra vanligaste folksjukdomar.

– Det är mycket vanligt att man söker vård för fotsmärta. Vi uppskattar att 24 procent av den vuxna populationen lider av detta, säger läkaren Christian Samuelsson.

Hallux valgus orsak – vad beror det på? 

Vetenskapen har än så länge inga säkra svar på vad hallux valgus beror på. En viss ärftlighetskomponent har man kunnat kartlägga. 

– Vi ser att bland barn och tonåringar som får så kallad juvenil hallux valgus där metatarsalbenet är vinklat medialt, är ärftlighet en riskfaktor, säger Christian Samuelsson.

Men den stora kontroversen står kring huruvida fel skor på fötterna har betydelse eller inte. Här råder delade meningar. De flesta forskare pekar på att hallux valgus i första hand drabbar kvinnor och att hallux valgus knappt förekommer inom barfotabefolkningar. Byron Hutchinson, läkare vid Franciscan Foot and Ankle Institute i Seattle, USA, är av en annan uppfattning.

– Folk har en vanlig missuppfattning om att hallux valgus orsakas av skor. Så är det inte. 

Han menar, till skillnad från andra forskare, att barfotabefolkningar har samma andel i populationen med hallux valgus som vi. 

– Hallux valgus förvärras bara av skor. Barfotabefolkningar får däremot inte ont, förrän de utvecklar artrit, säger Hutchinson.

Dåliga skor kan vara hallux valgus orsak

Det alla är överens om är dock att skor gör saken värre. Symtomen förvärras av trånga skor. Smärtan ökar exponentiellt ju mer du försöker tvinga in dina fötter i skorna. Och många av de finaste skorna man har hemma får stå kvar oanvända i garderoben. Det gör helt enkelt för ont att försöka få på dem – för att inte tala om att försöka gå i dem. 

Hypermobilitet framkallar hallux valgus

Hallux valgus tros också kunna utvecklas på grund av fotens form, en tidigare deformerad fot eller ett medicinskt tillstånd som artrit. Mindre spår av hallux valgus kan också utvecklas på lilltåleden. Man vet också att ett nedsjunket fotvalv kan leda till bredare framfot och ökad felställning av stortån.

Det är också så att hypermobilitet (överrörlighet) och andra felställningar i foten ökar risken för att utveckla hallux valgus.

Ärftlighet kan vara hallux valgus orsak

Att ärftlighet har stor betydelse får likaså anses vara belagt. För dig som har hallux valgus kan det därför vara viktigt att tänka på att tipsa dina barn om att förebygga hallux valgus i tid – så att de inte ärver samma problem och stora smärta som du. 

Finns hjälp att få? 

Har du väldigt ont på grund av hallux valgus? Är du orolig för att dina barn ska ärva ditt hallux valgus-helvete? Lugn, professionell hjälp finns att få. Det finns ett enkelt, tryggt och effektivt sätt att angripa hallux valgus på och få bot mot smärta och skoproblem. 

Både för att förebygga, för att lindra smärtor och för att efter en operation underlätta rehabiliteringen finns ett verktyg som faktiskt fungerar. 

Hallufix – räddaren i nöden

Du kan varaktigt korrigera foten vid hallux valgus med en stödskena som heter Hallufix. Och för den som inte utvecklat hallux valgus än – men befinner sig i riskzonen på grund av ärftlighet eller trånga skor som återkommande ger problem – fungerar Hallufix lika bra som förebyggande hjälpmedel.

Hallufix Hallux Valgus-stödskena är en ortos – hjälpmedel som används som yttre stöd – hos stortåleden. 

Hallufix är en stödskena med led. Den har remmar för tå och mellanfot och sidokuddar med gel som kyler och lindrar smärtan och obehaget som hallux valgus ger. Stödskenan bidrar också till att stabilisera foten och öka rörligheten: den hjälper dig att ta dig fram till fots trots hallux valgus. 

Rörligheten i foten upprätthålls av Hallufix flexibla led i stödskenan. 

▶︎Läs mer om Hallufix här!

Hallufix ger flexibelt stöd 

Hallufix hjälper alltså mot hela registret av symptom vid hallux valgus. Och du kan använda stödskenan såväl på höger som vänster fot. Hallufix fungerar både förebyggande och efter att du opererat foten. Man använder stödskenan både dag som natt. 

Sök hjälp mot din hallux valgus orsak

Hallux valgus är en smärtsam åkomma som gör ditt liv mycket svårare att leva som vanligt. Har du fått lägga finskorna på hyllan och kan knappt ta dig till jobbet i fotriktiga skor? Så ska det inte behöva vara. Det finns hjälp att söka och få mot hallux valgus. Många opererar sig framgångsrikt mot hallux valgus. 

Och det går att förebygga om du inte har fått det än. Använd bättre och mer skonsamma skor. Överansträng inte fötterna. Men träna dem. 

Hallufix mot hallux valgus

Oavsett om du opererat fötterna mot hallux valgus eller om du är orolig för att du ska utveckla det längre fram så hjälper verktyget Hallufix i båda fallen. Använd hjälpmedlet Hallufix för att bidra till att återställa dina fötter till normalt skick efter en operation. Eller i förebyggande syfte för att säkerställa att du aldrig hemsöks av den smärtsamma folksjukdomen hallux valgus.  

▶︎Köp din Hallufix här!

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.