Hallux valgus – sned stortå – orsakar stor smärta hos en fjärdedel av den vuxna befolkningen. Experterna: Så kopplar du greppet om hallux valgus och får bäst hjälp med sned stortå.
Lider du av hallus valgus? Då är du långt ifrån ensam. Många drabbas när de når medelålder och vissa redan i tonåren. Samtidigt är Hallux valgus är en folksjukdom som det talas tyst om, men som hundratusentals svenskar har problem med.
– Det är mycket vanligt att man söker vård för fotsmärta. Vi uppskattar att 24 procent av den vuxna populationen lider av detta, säger läkaren Christian Samuelsson.
Hallux valgus betyder snedställd stortå. Det rör sig om en deformation på foten där stortån ansluter till de övriga tårna. Och hallux valgus är alltså mycket vanligt, inte minst bland kvinnor som når medelåldern.
Hallux valgus – en folksjukdom
Problemet är samtidigt vanligare än vad man kan tro även hos yngre.
– I USA och andra skobärande samhällen börjar folk märka att de har hallux valgus på fötterna redan i tjugo- och trettioårsåldern, säger Byron Hutchinson, vid Franciscan Foot Institute i Seattle.
Ju tidigare du upptäcker symtomen desto lättare blir det att behandla hallux valgus. Så det gäller att vara uppmärksam på sneda stortår och de symtom som uppstår i hallux valgus kölvatten i god tid.
Hallux är det latinska namnet på stortån och det är här problemen har sin rot. Det börjar med att fotvalvet mellan stortå och lilltå plattas till. Den sneda stortån böjs och pekar in mot de andra tårna och ibland trycks tåleden ut vilket leder till att man får en knöl på sidan av foten.
Hallux valgus kan leda till bursit – en inflammation i fotledens slemsäck – vilket i sin tur leder till ännu mer smärta, rodnad och svullnad.
Vad beror hallux valgus på?
Vetenskapen har än så länge inga säkra svar på vad hallux valgus beror på. En viss ärftlighetskomponent har man kunnat kartlägga.
– Vi ser att bland barn och tonåringar som får så kallad juvenil hallux valgus där metatarsalbenet är vinklat medialt, är ärftlighet en riskfaktor.
Den stora kontroversen står kring huruvida fel skor på fötterna har betydelse eller inte. Här råder delade meningar. Men de flesta forskare pekar på att hallux valgus i första hand drabbar kvinnor och att hallux valgus knappt förekommer inom barfotabefolkningar.
Symtom vid hallux valgus
Sned stortå – eller hallux valgus – går att leva med så länge du går barfota, men det leder ju till andra riskfaktorer när man är ute på stan eller i naturen och promenerar. De flesta som söker hjälp för hallux valgus vill få tips om vad man ska tå på sig på fötterna för att slippa smärtan som följer i spåren på hallux valgus när man tagit på sig skorna.
Smärtan kommer som ett brev på posten när man belastar och rör på fötterna. De besvär patienter känner har att göra med hur bred foten är – och, förstås, hur smala skorna är. Att leva med hallux valgus är alltså ingen Askungesaga.
Ibland kan man också få besvär barfota om det femte metatarsalbenet utsätts för tryck. Metatarsalbenen är långa, rörliknande ben som löper från mellanfoten ut till tårna. Dessutom kan alltså hallux valgus leda till bursit och en inflammerad slemsäck över grundleden.
Hur ont man får beror på hur sned stortån är och om slemsäckarna är inflammerade eller ej, men ont gör det för väldigt många som drabbats. Den saken står klar.
Kan hallux valgus förebyggas?
Helt klart är att man gärna vill slippa hallux valgus. Och eftersom ärftlighet tycks vara en faktor kanske den som själv drabbats åtminstone vill skona sina barn. Hur gör man för att förebygga hallux valgus – och går det ens?
Sannolikt hjälper det att byta ut trånga skor som skaver och drar åt på sidan mot fotriktigare och skönare fotklädnad. Att hålla fötterna i rörelse och ge dem utrymme att lufta sig och sträcka på sig kan också vara fördelaktigt om man vill slippa hallux valgus längre fram i livet. Men det är förstås till föga tröst för den som redan drabbats.
Hur får jag hjälp mot hallux valgus?
Om du lider av hallux valgus och därmed också är drabbad av den intensiva smärta som uppstår varje gång du försöker få på dig skorna – undrar du förstås bara en sak: Finns hjälp att få?
Svaret är ja. Och om din hallux valgus inte är allt för framskriden och dina symtom än så länge inte är helt handikappande behöver du inte ens operera foten. Och har du redan opererat så finns hjälp att få för att upprätthålla framstegen och hjälpa dig att rehabiliteras så att du blir fullt återställd. Alltihopa i en och samma fiffiga medicinska produkt.
Hallufix – räddaren i nöden
Du kan varaktigt korrigera foten vid hallux valgus med en stödskena som heter Hallufix. Hallufix Hallux Valgus-stödskena är en ortos – hjälpmedel som används som yttre stöd – hos stortåleden.
Hallufix är en stödskena med led. Den har remmar för tå och mellanfot och sidokuddar med gel som kyler och lindrar smärtan och obehaget som hallux valgus ger. Stödskenan bidrar också till att stabilisera foten och öka rörligheten: den hjälper dig att ta dig fram till fots trots hallux valgus. Rörligheten i foten upprätthålls av Hallufix flexibla led i stödskenan.
Hallufix ger flexibelt stöd
Hallufix hjälper alltså mot hela registret av symptom vid hallux valgus. Och du kan använda stödskenan såväl på höger som vänster fot. Hallufix fungerar både förebyggande och efter att du opererat foten. Man använder stödskenan både dag som natt.
Hallufix – utvecklad av proffs
Hallufix är en medicinteknisk produkt som har tagits fram för att förebygga, lindra och underlätta återhämtning från hallux valgus av ortopedtekniker och ortopeder. Hallufix ger omedelbar smärtlindring, tack vare gelsidokuddarna som kyler ner de delar av foten som gör ont, och korrigerar med hjälp av stödskenan, som håller ihop foten och hjälper dig att röra den på ett normalt sätt.
Hallufix innehåller dessutom bandagetextilier som andas och som ger dina fötter luft i stället för att kväva dem. Hallufix kan med lätthet bäras på fötterna i komfortskor.
Hur använder man Hallufix?
För att komma tillrätta med din hallux valgus rekommenderas att du bär Hallufix hela natten och under cirka tre timmar på dagen under tillvänjningstiden som ligger på cirka två till tre dagar. Snart nog ska du inte längre behöva lida när du tar på dig skorna för att ta dig till jobbet, gå ut och handla eller promenera. Testa Hallufix redan i dag – så slipper du tilltagande besvär längre fram.