Här är Livsmedelsverkets nya kostråd

Här är Livsmedelsverkets nya kostråd

Äta grönare, lagom mycket och röra på sig i vardagen. Det är grundbudskapen i de nya råden om bra matvanor som Livsmedelsverket presenterar i dag.

Kostråden i korthet

Mer:
Grönsaker, frukt och bär
Fisk och skaldjur
Nötter och frön
Rörelse i vardagen

Byt till:
Fullkorn
Nyttiga matfetter
Magra mejeriprodukter

Mindre:
Rött kött
Salt
Socker
Alkohol

De nya kostråd som Livsmedelsverket presenterar är utformade för att passa de flesta och handlar om att må bra på lång sikt. I de nya råden integreras hälsa och miljö på ett tydligare sätt än tidigare.

– Vi har vägt ihop hur man äter hållbart för hälsan och vilka val som är hållbara för miljön. I de flesta fall går det hand i hand, man behöver alltså inte välja, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Mindre kött – mer motion
Att äta hållbart för hälsan och miljön betyder mer mat från växtriket, det vill säga mycket grönsaker, frukt och bär, fullkorn och vegetabiliska oljor. Att äta mindre kött, och att välja både kött och fisk med omsorg om miljön. Att hålla igen på socker och salt. Och att äta lagom mycket mat, det vill säga inte mer än man behöver.

– Att röra sig i vardagen är också avgörande för att vi ska må bra, både på kort och lång sikt. Nyare forskning visar att stillasittande i sig kan skada hälsan, och därför lyfter vi särskilt fram det i de nya råden.

Hitta ditt sätt
För att nå ut med råden om bra matvanor har Livsmedelsverket tagit fram ny information som både ger kunskap och inspiration i form av tips och verktyg. Det övergripande budskapet är Hitta ditt sätt – det behöver inte vara svårt. Med inspiration, mindre pekpinnar och genom att visa att det inte behöver vara svårt vill Livsmedelsverket sprida sin kunskap om hur var och en kan äta hälsosammare.

– Med det här materialet hoppas vi att många kan få hjälp att se matglädjen och möjligheterna – att hitta sitt sätt. För även små steg kan göra stor skillnad, säger Åsa Brugård Konde.

Hitta ditt sätt – fem enkla tips

  1. Låt grönsakerna ta plats – utgå från grönsakerna när du planerar middagen, och lägg sedan till fisk, kyckling, ägg eller lite kött.
  2. Ät mindre socker – fundera på var det är enklast att skära ner. Även små förbättringar räknas!
  3. Minska på saltet, inte på smaken – använd färska och torkade örter, citron, vitlök, chili, curry och andra kryddor istället, så smakar maten ändå mycket och gott.
  4. Ät långsamt, var närvarande och njut av alla smaker! Går det för fort hinner man inte njuta av maten och det är lätt att äta för mycket.
  5. Sitt inte stilla för länge, utan ta många aktiva mikropauser – lägg in en påminnelse i mobilen!

Text: Redaktionen

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.