Hälsa i Almedalen 2015

Hälsa i Almedalen 2015

1968 talade Olof Palme från ett lastbilsflak vid Kruttornet intill Almedalen. Det blev uppstarten till vad som kom att bli Almedalsveckan och som nu hållit på i över 40 år. Den 28 juni – 5 juli är det dags igen för Sveriges största politiska mötesplats.

Almedalsveckan 2015

Partiernas dagar 2015:

Söndag 28 juni, Centerpartiet
Måndag 29 juni, Socialdemokraterna
Tisdag 30 juni, Kristdemokraterna
Onsdag 1 juli, Sverigedemokraterna
Torsdag 2 juli, Miljöpartiet.
Fredag 3 juli, Moderaterna
Lördag 4 juli, Vänsterpartiet
Söndag 5 juli, Folkpartiet 

Datum: 28 juni – 5 juli
Plats: Visby innerstad

Almedalsveckan är med sin öppenhet och tillgänglighet ett världsunikt arrangemang där riksdagspartierna är huvudarrangörer och Region Gotland värd. Basen i programmet utgörs av de politiska partierna som har varsin egen dag med partiledarnas tal enligt ett rullande schema. Utöver det håller de seminarier, presskonferenser och tal under hela veckan. Dessa är kostnadsfria och öppna för alla att delta i, vilket ger alla som vill debattera samhällsfrågor en möjlighet att delta. 2014 hölls 3 513 seminarier eller andra arrangemang och fler än 30 000 besökare uppskattades besöka dessa.

Efter supervalåret 2014 kommer det i år att finnas utrymme för fler perspektiv än just valet och vi på SportHälsa hoppas förstås på lite mer hälsofokus. Ett tecken på att allt fler intresserar sig för hälsa och välmående och att hälsofrågorna tar mer och mer plats är initiativet Hälsodalen som startats av OakRiver. För tredje året i rad skapar de en mötesplats för hälsa och helhet under Almedalsveckan där de vill samla alla olika aspekter inom hälsa.

En sökning på ordet hälsa i hela det digra programmet för veckan ger ett 60-tal träffar. Programpunkterna spänner från stora frågor med makroperspektiv på folkhälsa till mer nischade seminarier som belyser specifika ämnes- eller problemområden.   

E-tjänster tar plats
En trend som kan skönjas i programpunkterna är orden digitalisering och e-tjänster. Frågeställningar som ”Hur drar vi nytta av investeringar i e-hälsa?”, ”Hur tar vi Sverige in i den digitala framtiden?” och ”En resa i vår digitala hälsa” blandar perspektiv från både hälso- och sjukvård samt friskvård och träning. Det handlar bland mycket annat om hur våra kroppar kommer att vara uppkopplade med sensorer som övervakar vitala organ samt hur detta kan användas både för sjukvård och bättre träningsresultat.

Psykisk hälsa
Andra områden som lyfts fram är hur bra mat och träning påverkar vår psykiska hälsa, samt hur utvecklingen mot att vi blir allt fetare ska kunna stoppas. Även här finns flera olika perspektiv för den som är intresserad, allt från vad dagligvaruhandeln kan göra till hur psykiatrin behöver förändras. 


 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras