Att valla skidor behöver inte vara någon svår konst. Innan du börjar valla är det viktigt att se till att du har rätt par skidor för din vikt och åkstil. Se till att du har en vallplats där du kan spänna fast skidan ordentligt när du paraffinerar, sicklar, borstar och lägger på fästvalla. Gunde Svan visar hur du lägger glidvalla och fästvalla.
Glid- och fästvalla
Man skiljer på glidvalla och fästvalla. Glidvalla används i skidornas glidzoner (skidornas främsta och bakersta delar) och fästvalla till området omkring bindningarna, det så kallade trampet, som sträcker sig från hälplattan och 50-55 cm framåt.
Skidvalla kategoriseras utifrån färger. Vilken valla du bör välja beror på temperatur och snöförhållanden, om det är gammal- eller nysnö, om den är grovkornig, isig eller blöt. De obligatoriska elementen i ett vallningspaket är:
Glidvalla. Gul glidvalla ska användas när det är blidväder, 0 grader och mer. Vit eller lila glidvalla när det är köldgrader. Glidvallan smälts över glidzonerna på skidorna. När skidorna har kallnat ska de skrapas av med en plastsickel för att få bästa möjliga glidförmåga.
Fästvalla. Stryks på i flera tunna lager i skidans spann. Spannet är upphöjningen på skidans mitt. Använd en vallakloss när du stryker ut den. Mest i området mitt under foten och tunnare mot ändarna av spannet. Hård valla används vid torra och kalla fören, medan klistervalla används vid isiga, våta och mildare fören.
Hård valla. Standard bör vara Blå Extra, -1 til 8 grader, Violett Special, 0-5 grader samt en grundvalla som används på gammal snö och när det är kallare än 4 grader. Det är en underlagsvalla som gör att den vanliga fästvallan håller bättre vid kraftigt slitage.
Text: Redaktionen