Grönt te innehåller tillsatt socker

Grönt te innehåller tillsatt socker

Grönt te är inte alltid så hälsosamt som det påstås. Nu rapporterar Norska TV 2 att Twinings och Lipton har tillsatt socker i sitt gröna te – utan att skriva det på förpackningen.

Norska TV 2 har skickat två tepåsar, Twinings Green Tea & Lemon samt Lipton Grean Tea Indonesian Sencha Tradition till laboratoriet Eurofins för att analysera innehållet.

– I tepåsen Twinings Green Tea & Lemon fanns 20 procent socker. I Lipton Grean Tea Indonesian Sencha Tradition hittade vi fem procent socker, alltså vanligt rörsocker, säger Nina Dyrnes, säljchef på Eurofins Norge, till TV 2.

Att både Twinings Green Tea & Lemon och Liptons Green Tea Indonesian Sencha Tradition innehåller socker, står det ingenting om på förpackningen. I Norge är det företaget Unilever som marknadsför Lipton. I ett mejl förklarar de att de använder sötningsmedlet maltodextrin som en smaktillsättning. Även om maltodextrin innehåller socker skriver Unilever att det handlar om så små mängder att teet inte blir sött.

Även Twinings har besvarat analysen via mejl. Enligt deras tester innehåller tepåsarna cirka tio procent socker. Twinings påpekar också att mängden socker blir mycket mindre då tepåsen sätts i varmt vatten, varför det är fel att tala om hur mycket socker det finns i tepåsen. Anledningen till varför de tillsätter socker är för att förstärka tesortens citronsmak. De skriver också att europeiska marknadsregler inte kräver att de måste specificera ingredienserna mer än de gör i nuläget.

Norska konsumentrådet är förvånat över analysen.

– Det tror jag dem flesta blir. När du köper en förpackning te förväntar du dig att den i stort sett bara innehåller teblad. Upp till 20 procent socker är mycket, säger Gunstein Instefjord, på Norska konsumentrådet.

Han menar att det borde stå på förpackningen att grönt te innehåller tillsatt socker.

– Många vill minska intaget av socker, därför borde det stå att tepåsarna innehåller socker. Det är väldigt viktigt att få veta vad man köper.

Hela artikeln kan du läsa här.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras