Fotograf: Michaela Johansson
Odla skott och grodda hemma – gott, kul och hälsosamt! Med hjälp av Sproutly hjälper vi dig att komma igång och få din alldeles egen hemodlade supermat.
Tillbringar du mycket tid hemma just nu? Då har du ett perfekt tillfälle för att börja odla skott och grodda hemma. Men hur börjar man egentligen – och varför borde du ha en egen hemmaodling? Svaren får vi från Jonas Bendroth, som brinner för klimat och hälsa och är vd i Sproutly, en butik som erbjuder allt till din groddning och skottning. Han har också skrivit boken ”Groddar och skott – Framtidens mat”.
Grodda hemma – varför och bästa tipsen hur du gör
– Att kunna erbjuda den svenska befolkningen frön och baljväxter från Sverige för odling av groddar och skott, kvalitetssäkrade och grobarhetstestade, är något jag mycket stolt över. Senap, raps, rödklöver, linser och ärtor är några av de frön vi har ersatt från att vara Italienska till svenska, säger Jonas.
Har du märkt av ett ökat intresse nu när många tillbringar mycket tid hemma och i karantän?
– Verkligen! Det är många som delar över sociala medier att de börjat odla skott och grodda hemma sedan de sattes i karantän. Jag tror corona-pandemin får många att öka värdet på möjligheten att odla egna grönsaker under vår-, höst- och vintertid. Genom att alltid ha frön för groddodling i skafferiet försäkrar vi oss om en konstant tillgång till egenodlat, oberoende av hur världens export och import ser ut. Så länge frakten fungerar i Sverige, kommer vi leverera svenska frön för odling av groddar och skott!
Har du några tips till nybörjargroddare?
– Till nybörjare rekommenderar jag att börja enkelt! Alfalfa, linser, mungbönor och rädis är fyra sorter som är svåra att misslyckas med. Rädisan får en pepprig smak och vacker färg, jag har ofta med den när jag blandar frön innan groddning.
Innan vi går in på hur du går till väga rent praktiskt undrar vi givetvis VARFÖR vi borde börja grodda och odla skott. Jonas sammanfattar svaret i fem punkter.
5 goda skäl till att du ska odla skott och grodda hemma
- Groddar och skott är billig mat. ”100 gram egenodlade mungböngroddar, vilket är en ganska rejält portion, kostar cirka 1.7 kronor”, säger Jonas.
- Det är miljövänligt! Genom att frakta frön och inte färdig groddad produkt minskar vi frakten lika mycket som fröet ökar med i vikt vid groddning. Det kan vara allt mellan tre till sex gånger.
- Groddar och skott är fantastiskt nyttiga. Ett groddat frö är plantans mest sköra stadie och kräver mycket skydd i form av fytokemikalier. Detta kan vara förklaringen till att till exempel broccoligroddar innehåller upp till 100 gånger så mycket av antioxidanten sulforafan som den fullvuxna plantan.
- Groddar och skott är vackert och gott. Höga näringsämnen tar ofta form i kraftfulla smaker och starka färger. Rädis sango, som har en mörklila färg och pepprig smak har även visat sig innehålla mycket höga mängder antioxidanter.
- Det är roligt! ”Jag har odlat groddar och skott sedan barnsben och blir fortfarande lika fascinerad över att se hur snabbt alfalfa och bockhornsklöver kan utvecklas till tre centimeter långa groddar på bara två dagar! Jag har många äldre kunder som berättar för mig hur mycket de uppskattar att på ett enkelt sätt kunna odla sina egna grönsaker”, säger Jonas.
Verkar det krångligt? Det behöver inte vara svårare än att följa de här sex stegen.
6 steg till härliga groddar
- Dosera upp två till tre matskedar frön.
- Rengör fröna i sil under kran eller i en bunke med vatten.
- Blötlägg fröna i skål med vatten i 12 timmar.
- Skölj fröna noggrant efter blötläggning och förflytta till odlingsburk.
- Skölj fröna/groddarna så fort de sugit åt sig allt vatten från föregående bevattning. Det kan vara allt från två gånger per dag till en gång varannan dag beroende på frösort och odlingsburk.
- Skörda groddarna efter tre till sju dagar beroende på frösort. Linser är färdiga på tre dagar medan lökgroddar behöver en hel vecka.
Vill du veta mer? Här hos Sproutly hittar du en fördjupande groddskola och mycket, mycket mer.