“Grön träning” får oss att må bättre

Grön träning får oss att må bättre

Att träna utomhus har tidigare visat sig bidra till fler positiva psykologiska effekter än att gå till gymmet. Bland annat har det sagt att det förstärker ens humör, självförtroende, motivation och njutning av sin träning.

Men en ny studie antyder att det har väldigt lite att göra med om du tränar utomhus eller inomhus. Istället menar forskare att det snarare har att göra med färgen grön än att man omger sig med färgen i naturen.

Forskare vid universitetet i Essex har efter en studie på fjorton stycken män i åldrarna 19-22 låtit dem cykla på träningscyklar i fem minuter samtidigt som de fått titta på en video föreställandes en grön utomhus miljö.

Forskarna bytte sedan filter på videon från grön till svartvitt i fem minuter och därefter över till röd under lika lång tid och stämde sedan av humöret efter varje fem minuters period.

De unga deltagarna i studien kände sig mindre trötta och kände sig mindre bekymrade när den gröna versionen av videon visades än när de tittade på den svartvita eller den röda versionen. Studien visade dessutom att de kände sig mer arga när de tittade på videon med rött filter.

En tidigare studie har påvisat att endast fem minuter av utomhus träning producerar betydelsefulla förbättringar av humör och självförtroende. Och forskarna tror att det beror på färgernas våglängd.

Färger med kortare våglängd så som blå och grön väcker känslor av lugn och att vi instinktivt reagerar mer positivt på dem än på färger som röd och gul som är mer stimulerande. Värt att tänka på när du bestämmer aktivitet att träna.

Redaktionen

Sporthälsa

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras