Go nuts med hemgjort nötsmör – enkelt recept

Go nuts med hemgjort nötsmör

En klick nötsmör kan sätta guldkant på det mesta. Din morgongröt eller yoghurt, som pålägg på mackan, i dina smoothies för en bättre mättnadskänsla eller varför inte i ditt kaffe tillsammans med lite kanel eller kardemumma? Och nog blir du extra nöjd om du gjort ditt eget nötsmör? Här hittar du ett gott och enkelt recept.

Nötsmör passar till så mycket och är inte bara fantastiskt gott – det är också en bra källa till nyttiga fettsyror, protein och mineraler som magnesium och järn. Samtidigt innehåller nötter mycket energi, så precis som med allt annat är lagom bäst!

Många är bekanta med det klassiska jordnötssmöret men det finns ju så mycket andra goda nötter att göra nösmör av. Ta de du har hemma och mixa i en matberedare.

Nötsmör

Ingredienser:

– Önskade nötter. Variera gärna med nötter som hasselnötter, mandlar, cashewnötter, valnötter, paranötter eller någon annan favoritnöt för olika smaker.

– En stark mixer/matberedare/blender

Gör så här:

1. Lägg nötterna på en plåt och rosta i cirka 10 minuter på 185–200° beroende på vilken ugn du har. Nötterna ska få en fin gyllene färg.

2. Ta ut och låt de svalna.

3. Kör sedan nötterna i en matberedare tills du har fått den konsistensen som du önskar. Det tar längre tid än du tror, se till att då och då peta ner smöret från kanterna och fortsätt att mixa.

4. Tillsätt lite salt om du önskar.

5. Förvara sedan nötsmöret i en burk med bra förslutning i kylen för bästa hållbarhet.

  

Text: Martina Norling

Behöver du hjälp att hitta rätt bland olika träningsanläggningar, tips på häsloinriktade restauranger, spa, kliniker, jobb och utbildningar inom hälsa – missa inte vår hälsoguide!

 

Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet.  

Go nuts med hemgjort nötsmör
Skriv ut Pin
Inga betyg än

Go nuts med hemgjort nötsmör

Måltid Frukost, Mellanmål
Tag hemgjort nötsmör, nötsmör, recept eget nötsmör, recept nötsmör
Specialkost Äggfritt, Glutenfritt, Laktosfritt, LCHF, Paleo, Vegetariskt
KCAL/Portion 400-499
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg