Att haka på en diet i hopp om att gå ner i vikt är vanligt förekommande. Men fungerar dieterna? Vilken diet är bäst och hur bra är det att gå på diet – egentligen? Kostexperten Jill Holmström har svaren.
LCHF, paleo, clean eating … Det finns en djungel av dieter där ute och för de flesta av oss är det lätt att bli förvirrade när vi ska avgöra vad som är bra att äta och vad som är farligt. Vad du väljer att kalla din diet är ointressant om den uppfyller följande tre kriterier:
1. Du får i dig relevant energimängd för din målsättning (ner i vikt, idrottsprestation etc.).
2. Ditt dagliga närings- och energibehov tillgodoses.
3. Du kan följa dieten över en längre tidsperiod.
Om du uppfyller dessa kriterier har du en optimal kosthållning.
Om vi granskar alla någorlunda välfungerande dieter kommer vi direkt finna att samtliga utesluter kaloririka livsmedel som är näringsfattiga, och alkohol. När det mesta av vad du äter kommer från näringsrik mat kommer du kunna få ner din fettprocent samtidigt som du optimerar din hälsa. Detta beror inte på några magiska dietformler utan på att du håller din hunger under kontroll. På det viset orkar du vara mer fysiskt aktiv och det är svårt att överäta på kalorifattiga råvaror som inte triggar ditt sötsug, vilket exempelvis processad mat (”färdigmat”) ofta gör.
Jämförelse mellan en oprocessad och en processad lunch:
* En laxfilé, 3 potatisar, 1 dl sås (baserad på kvarg 0,1% fett, gurka och vitlök), några nävar babyspenat och vitkål = 530 kcal varav 46 g protein, 42 g kolhydrater, 17 g fett.
* 5 fiskpinnar med 150 g potatiskroketter, stekt i 1⁄2 dl rapsolja. 1 dl remouladsås och 1 dl kokta gröna ärtor = 1 840 kcal varav 30 g protein, 85 g kolhydrater, 151 g fett.
Det är lätt att räkna ut att måltiden med fiskpinnarna ganska snabbt spräcker din energibudget om din målsättning är att gå ner i vikt.
Om du i din vardag ofta äter processad mat och snacks samt dricker alkohol är det just det du bör fokusera på att förändra om du vill få en bättre hälsa. Om du redan endast äter mat och inget av ovanstående ska du i stället fokusera på att äta tillräckligt mycket så att du inte fastnar i den klassiska fällan av näringsrik mat med för lågt energiinnehåll.
Jag ser ofta måltidsupplägg med väldigt hälsosamma råvaror, så kallad clean eating, och där mängden mat tyvärr är på tok för lite för en vuxen människa med en aktiv livsstil. Den här typen av nyttig kost kan leda till ohälsa på grund av både energi- och näringsbrist.
Oavsett hur du väljer att äta kan det vara bra att gå tillbaka till de tre kriterierna jag skrev om i inledningen: mängd, innehåll och hållbarhet över tid. Så gör det inte svårare än vad det är. Ät dig mätt på bra mat som är lagad från grunden, träna hårt och regelbundet och njut av livet.
Text: Jill Holmström, leg. dietist, kostlärare på SAFE Education, lic. personlig tränare och driver företaget maxadinförbränning.se