Hur mycket jag än önskar att alla mådde bra i sin kropp är det många inte gör det och vill gå ner i vikt. Ofta obefogat. Vågen säger väldigt lite om hur kroppen mår på insidan, men i vissa fall kan en viktnedgång öka livskvalitén. Om övervikten ger fysiska skador, sjukdomar eller hindrar dig från det du vill göra. Det är till dig jag skriver den här artikeln, med 5 råd för att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt.
Du måste inte vara sjuk i någon ätstörning för att tänka lite extra på vad du stoppar i dig och hur du tränar såhär efter sommaren, även om jag tror det bästa för hälsan är en balanserad livsstil året om. Att se andra värden än ett ”perfekt” yttre. Att hitta din trivselformen där du både mår bra fysiskt och psykiskt såväl på hösten som våren och övriga årstider, vilket ibland kan betyda att du måste släppa kraven en aning. Din trivselform är kanske inte synliga magrutor? Om ditt sociala umgänge, att sova och äta gott, väger tyngre? Kolla gärna in artikeln sanningen om vikt och kroppsfett innan du läser vidare här nedan.
Men alla är inte där än, i trivselformen alltså. Faktum är att den för många av oss är ÄNNU svårare att hitta än att bara ”skita i allt” eller leva extremt strikt. Det kan ta år att ta dig dit, något jag är ett levande exempel på. Först var jag toknöjd med kroppen, men mådde dåligt mentalt, sen tvärtom innan jag hittade en god medelväg. Men det svåra är att vi alla både har olika ideal, olika fysiska förutsättningar och olika livssituationer – därför funkar förmodligen inte mitt recept på dig, men…
”Om du gör som du alltid gjort, får du de resultat du alltid fått” är en klyscha som stämmer. En i teorin lätt, men praktiken svår, lösning om du önskar en förändring är just det – en förändring! Det finns inga bekväma genvägar, men du KAN! Med hjälp av sund kost och träning.
Gå ner i vikt – 5 sunda riktlinjer
1. För att gå ner i vikt måste du göra av med mer energi än du stoppar i dig. Svårare (eller enklare) än så är det inte, oavsett hur du gör. Det finns otaliga studier på olika dieter och alla funkar så länge du ligger på ett energiunderskott. Det gäller bara att hitta en metod som passar dig.
2. Anlita en PT. Ja, det kostar endel, men jag är säker på att du kommer få extremt stor utdelning i form av både effektiv och personligt anpassad träning och kostråd. Kanske en gång i veckan eller varannan vecka, så kan du be om övningar att köra själv de övriga dagarna. Maximalt motivationshöjande och garanterat nya resultat.
3. Förändring, förändring, förändring. Om du inte vill/kan följa mitt förslag nr 2 måste du ändra något på egen hand. Till exempel att..
..prova att öka vikterna ett snäpp vid styrketräningen (utan att minska antalet repetitioner). Detta kommer ”chocka” kroppen och kicka igång ämnesomsättningen för att bygga nya muskler. Vilka i sin tur förbrukar mer energi och framför allt – både är användbara och ger ökat självförtroende!
..spring! Löpning är en typisk träningsform där kroppen gärna ”gör sig av med” vikt eftersom det är oekonomiskt. Den vill helt enkelt bli lättare för att löpningen inte ska kosta så mycket energi. Har du stor övervikt är det dock promenader eller cykling att föredra i början för att inte överbelasta lederna.
..vardagsmotionera mera. Skaffa till exempel ett aktivitetsarmband/mät med mobilen och försök komma upp i 10 000 steg om dagen. Kanske gå till och från jobbet eller skolan? Ett tips är att samtidigt lyssna på en spännande ljudbok eller podcast.
..prova något nytt pass som kan ge både nytändning och pusch? Spinning? Något Crossfit-inspirerat? Simma? Unna dig träning du längtar efter.
4. Tänk på att alla små förändringar gör stor skillnad på sikt. När det gäller kosten kan du till exempel börja med att byta ut det du redan vet att kroppen inte behöver, som sötade drycker och godis. Det finns ju så mycket gott som även ger kroppen fullt av näring. ”Allt men inte alltid”, eller 80% hälsomedvetet och 20% utan hälsotänk om du föredrar siffror, är några riktlinjer som kan funka.
5. Ät bara om du är hungrig. Att du måste ”äta var 3e timme” är en myt. Ät regelbundet, men om du är konstant hungrig – trots 3 ordentliga måltider om dagen, reflektera över om det verkligen är hunger du känner eller snarare ett sug p.g.a. töst, trötthet, rastlöshet eller stress?
Jag tycker inte du behöver förbjuda något, men bara genom att minska på portionsstorlekarna, hoppa över allt ”onödigt” och justera lite i träningen kommer att ge resultat på sikt. Och allt behöver, eller SKA inte ske över en natt, då är risken att det blir för maffigt och ohållbart i länden. Ett tips om det känns tufft är att göra max en eller två förändringar i veckan. ”Den här veckan ska jag öka löpdistansen, nästa vecka ta en god kopp te varje kväll istället för att småäta, veckan därpå även gå 10 000 steg om dagen” och så vidare.
Låt det ta tid och fira dina framsteg! Kanske med ett nytt träningsplagg, en massage eller ett glas champagne? Och du – kom ihåg att du redan är grym och älskvärd. Ska du kämpa dig ner i vikt är det för att du ska MÅ bättre, men som människa är du redan perfekt. En bra grundtanke att ha med dig på vägen.
Behöver du hjälp att hitta rätt bland olika gym, tips på häsloinriktare restauranger, spa, kliniker, jobb och utbildningar inom hälsa – missa inte vår hälsoguide!
Text: Anna Lissjanis
Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet.