Fotboll ger bra vardagsmotion

fotboll

Fotboll är inte bara världens största sport, det är också ett populärt sätt att få bra motion. En av fotbollens fördelar är att den kombinerar träning med social samvaro. Det är någonting som är svårslaget.

Att springa efter en boll och spela tillsammans med andra är för många så mycket roligare än att träna ensam. En annan fördel är att det är enkelt att spela fotboll. Det krävs ingen avancerad eller dyr utrustning utan det behövs i stort sett endast en boll. Rätt skor underlättar men det går faktiskt utmärkt att spela med vanliga gympaskor också. Reglerna är kända för de flesta så det behövs ingen genomgång utan det är bara att samla kompisgänget på närmsta gräsyta och köra i gång med träningen.

Många fans

Fotboll klassas av många som den största sporten i världen, med ungefär 250 miljoner utövare världen över. Detta trots att det finns andra sporter med fler utövare, speciellt sporter som är populära i folkrika delar av världen, har dock fotbollen överlägset flest anhängare. Stora kända fotbollslag som Manchester United och Real Madrid har miljontals fans över hela världen. Fotbolls-VM är också det evenemang som varje år lockar flest tv-tittare. Det är också svårt att veta exakt hur många som spelar fotboll eftersom många som spelar inte är engagerade i en förening utan spelar helt på eget bevåg. Eftersom fotbollen är så populär finns det till och med proffs inom andra sporter som spelar fotboll. Som guldmedaljören i triathlon, Daley Thompson. Han spelade i klubben Mansfield Town and Stevenage efter att han lagt sin karriär inom triathlon på hyllan. Ett annat exempel är e-sportaren Benjamin Spragg som gärna spelar för sitt hemmalag Tetbury Town FC på lediga stunder. Det finns även en lång rad kändisar som har varit helt öppna med sitt engagemang för favoritlaget. Talkshowdrottningen Oprah Winfrey är till exempel ett stort fan av det walesiska laget Swansea City AFC som spelar i näst högsta ligan i Storbritannien. Sylvester Stallone är så förtjust i sitt favoritlag Everton FC att han till och med funderat på att köpa det. Världens snabbaste man, Usain Bolt har inte gjort någon hemlighet av att han diggar Manchester United och att han gärna hade spelat för dem. Det hade verkligen varit intressant att se om han hade lyckats kombinera sin snabbhet med bollspel.

Mångsidig träning

En stor fördel med att träna fotboll är att träningen på ett naturligt sätt bli mångsidig. Genom att röra sig både kortare och längre distanser tränas automatiskt både små och stora muskelgrupper. Genom att det hela tiden sker tempoväxlingar får du även nyttig intervallträning. Vidare tränas även den mentala förmågan genom att ha ett mål och ständigt fokusera på bollen. Om man dessutom spelar fotboll i sällskap av goda vänner så kommer hälsofördelarna att vara ännu större. Även om sport och tävling kan väcka en del starka känslor så kommer den som mest spelar på skoj tillsammans med vännerna att skratta mycket. Att just skratt är hälsosamt är fastslaget i många olika forskningsstudier.

Andra studier som gjorts på professionella fotbollsspelare visar på att de har många parametrar som visar på god hälsa. De har till exempel lägre andel kroppsfett, större muskelmassa och lägre blodtryck än genomsnittsbefolkningen. Just att fotboll är en gruppaktivitet hjälper också till – att få bollen i mål och vinna gör att man lättare tar i och springer och håller i gång längre än man skulle gjort annars. Att springa ett par mil löpspåret kanske kan ta emot och kännas långt men om man befinner sig mitt i en match och gärna vill ta bollen kan man springa avsevärt mycket längre. Den som tränar organiserat i ett lag brukar också ägna sig åt en del annan träning än bara just spel på planen. Det kan kanske röra sig om en uppvärmande löptur, styrketräning, teknik och bollkänsla. Allt detta ger en mångsidig träning som är att föredra framför statisk träning till exempel på ett gym. På gymmet kan det även vara svårt att komma åt alla muskler i kroppen. Spelar man däremot en fotbollsmatch får kroppens alla muskler en naturlig genomgång. Kanske inte minst skrattmusklerna.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.