Forskare: Ekologiska frukter och bär är nyttigare

Forskare: Ekologiska frukter och bär är nyttigare

Nu visar en ny studie från Storbritannien att ekologiskt odlade grödor är nyttigare än de som är konventionellt odlade.

I den nya studien har forskarna vid Newcastle University i Storbritannien gått igenom 343 studier från olika länder och sett att halten av antioxidanter är mellan 19 och 69 procent högre i ekologiskt odlade frukter, grönsaker och spannmål. En anledning till att ekologiska grödor är nyttigare beror på att de inte besprutas med bekämpningsmedel, vilket i sin tur gör att grödorna skapar egna antioxidanter för att motverka skadedjur.

Genom att äta ekologiska grödor får du i dig mindre bekämpningsmedel och mer antioxidanter som minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, vissa typer av cancer samt neurologiska sjukdomar. Dock tror Tom Sanders, professor i näringslära vid King’s College London att det inte är nyttigare att äta ekologisk odlad mat. Till The Guardian säger han att det som spelar någon roll är vad du äter, inte om det är ekologiskt eller inte. Viktigast är att du får i dig grönsaker.

Läs mer här.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.