Förbered dig inför vandringssemestern på bästa sätt

Att spendera sommaren på en vandringsled bjuder inte bara in till en upptäcktsfärd i naturen, utan också en upplevelse utöver det vanliga, där vi kan uppleva de andlöst vackra vyerna bland våra fjäll eller vid kusterna. Men för att få en så bra upplevelse som möjligt gäller det att du är förberedd. I denna artikel går vi därför igenom några nödvändiga aspekter inför din vandring. 

Klä dig rätt med skaljackor och friluftsbyxor 

Att ha bra kläder på sig inför en vandringssemester kan te sig självklart, men det kan dock vara svårt att veta vilka plagg som faktiskt är de mest optimala – och hur de ska kombineras. Grundprincipen är att du klär dig i lager. Det vill säga, att du under dina friluftsbyxor och skaljacka även har ett underställ och ett mellanlager. 

Anledningen till detta är att du ska kunna anpassa klädseln efter din egen ansträngning och vädret. Dessutom bidrar lagren till att du använder de olika plaggen efter deras funktionalitet, och du slipper även extra vikt i din packning. 

Ett par friluftsbyxor till exempel, som är det yttre lagret av din klädsel, ska kunna hålla mot slitage, vind och väta. Samtidigt som de även är följsamma och bekväma vilket ger mycket bättre rörelsefrihet under vandringen. Samma princip gäller även för din skaljacka, som ska vara det yttre skyddet och skydda dig mot väder och vind. 

Ditt underställ och mellanlager ska emellertid vara de plagg som dels leder bort fukt från din kropp, dels isolerar kroppsvärmen så att du behåller den värme som genererats av kroppens rörelse. 

Välj rätt material

Som nämnt är det bra om dina friluftsbyxor eller -jacka är slitstarka eftersom de ska kunna tåla såväl regn som blåst. Här gäller det att välja plagg som kommer hålla över tid, har ventilationsöppningar samt är producerade i ett stretchigt material för optimal passform och bekvämlighet. 

Understället och mellanlagret däremot, ska vara av material som kan föra bort fukt och hålla dig varm. Här är en rekommendation att undvika bomull eftersom det är ett material som torkar långsamt om det blir blött. Välj istället plagg i merinoull eller syntet som värmer, samtidigt som det andas. 

Hitta rätt skor för ditt äventyr

Även skorna är en viktig del för en lyckad vandringssemester. Här gäller det dock att välja skor efter den terräng du tänkt vandra i. Många vandringsskor är bra för dagsturer där man följer markerade stigar som inte är alltför kuperade. Vill man däremot vandra i en ojämn terräng med sten och blötmark, kan det vara värt att investera i ett par vattentäta kängor. 

Här gäller det även att se till att hitta ett par skor som känns bekväma och ger det stöd som dina fötter behöver. Därtill ska även fodret, likt ditt underställ, ha fuktavvisande egenskaper, för att fötterna ska hållas torra och varma. 

Glöm dock inte att gå in dina skor innan du påbörjar ditt vandringsäventyr. Detta då skorna oftast är stela till en början, innan de formats efter dina fötter. Packa även med plåster, ifall skavsår ändå skulle uppstå. 

Sol- och insektsskydd

Vid vandring under vår och sommar är det viktigt att du skyddar dig mot både sol och insekter. Även om du inte spenderar din semester på en strand, kan UVA- och UVB-strålar fortfarande skada din hud och det är viktigt att du smörjer in dig med rätt solskyddsfaktor. 

För att undvika mygg och andra insekter kan du införskaffa ett myggmedel som du smörjer på huden. Du kan även kombinera detta tillsammans med en mygghatt eller myggnät för att hålla de små insekterna borta, så stör de inte din vandringsupplevelse.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.