Förbättra din skidteknik – 4 träningsläger för längdskidåkare

träningsläger för längdskidåkare

Vill du slipa på din teknik, förbereda dig med fler kilometrar i kroppen och bli en bättre längskidåkare? Då kan ett träningsläger för längdskidåkare vara något för dig. Här kan du läsa om fyra läger vi varmt rekommenderar.

Oavsett om ditt mål är en kanontid vid Vasaloppet, att bli en bättre längdskidåkare tekniskt sett eller om du har ett annat lopp i sikte kan ett träningsläger för längdskidåkare hjälpa dig. Det bästa med att vara på läger är att du under den perioden kan fokusera fullt ut på träningen. Här berättar vi om träningsläger för längdskidåkare med meriterade och rutinerade ledare som hjälper dig att bli en bättre längdskidåkare, oavsett vad du har för mål. Dessutom får du en kul upplevelse och chans att lära känna nya människor med liknande intressen. Läs mer om 4 utvalda träningsläger och vad de kan erbjuda dig.

* UPPDATERING: träningsläger för längdskidåkare 2023

träningsläger för längdskidåkare

Starta upp träningsåret 2023 på bästa sätt med ett träningsläger för längdskidåkare i Engelbrektsloppets klassiska spår, 6-8 januari. Förbättra din teknik med rutinerad coach, samla kilometrar i kroppen, lär dig vallningstrix, ät och sov gott på mysiga Fagesta Brukshotell.

Vill du komma i livets skidform inför Vasaloppet eller få en lyxig nystart och motivationskick till din träning inför 2023? Detta träningsläger för längdskidåkare, bara ca 2 timmars bilresa från Stockholm, passar dig oavsett mål.

Vi är otroligt glada över chansen att erbjuda dig ett av landets bästa, men samtidigt lägst prissatta, längdskidläger tillsammans med Engelbrektsloppet och Fagersta Brukshotell. Här kan du fokusera fullt ut på din träning och låt erfarna coachen Gilberto Panisi, före detta elitåkare och numera tränare på Moras skidgymnasium, hjälpa dig att bli en bättre längdskidåkare i Norbergs klassiska Engelbrektsloppspår. Och mellan åken säkerställer Fagersta Bruksohotell att du får bästa möjliga återhämtning.

Det spelar det ingen roll om du helt ny på skidor eller elitåkare, vid detta längdskidläger kommer du att utvecklas från din startnivå, få ett personliga tips och hjälp hur du kan nå dina mål som skidåkare. Dessutom en upplevelse och chans att lära känna nya människor med liknande intressen.

längdskidläger träning inför längdskidåkning

Längdskidläger med coach och helpension

 • Ingår: En komplett weekend med helpension, spårkort, skidcoaching, träningspass i Engelbrektsloppets spår, vallatips och chans att prova utrustning vid Skistart´s produkttest
 • Datum: fredag till söndag, 6-8 januari 2023
 • Ort: Norberg
 • Pris: 4500 kr inkl. helpension på Fagersta Brukshotell (5200 kr för enkelrum)
 • Anmälan: Skicka ditt fullständiga namn, mailadress, telefonnummer och kort om din erfarenhet av längdskidåkning till: info@sporthalsa.se
 • Betalning: bankgironummerr 5023-6637

Program

Fredag kväll 6/1:

 • Välkomstmöte och vallatips. Incheckning från kl 15.

Lördag 7/1:

 • Teknikpass
 • Distanspass
 • Föreläsning om pulsträning

Söndag 8/1:

 • Intervallpass
 • Distanspass
 • Avslutning

Lägrets röda tråd är att lägga fokus på att alla deltagare ska få med sig bra råd, skidteknik och verktyg för att kunna prestera efter sin egen uppsatta målbild, samt en härlig helhetsupplevelse. Med hjälp av Gilberto Panisi´s långa erfarenhet och handledning kommer du att få hjälp att utvecklas ihop med likasinnade. Kvalitet går framför kvantitet och individanpassad träning är av högsta prioritet, därför är det max 30 personer som kan anmälda sig och coachning sker i små grupper baserade på erfarenhet.

Varmt välkommen!

 

Förbättra din skidteknik – 4 träningsläger för längdskidåkare

träningsläger för längdskidåkare

Aktiv Sport i Mora – skidläger för alla i klassiska spår och mark

 • Ort: Mora
 • Datum: 9–12 december, 6–9, 14, 20-23, 28 januari, 4, 11, 18, 24 februari och 5 mars
 • Läs mer: aktivsport.se

Aktiv Sport med meriterade och erfarna ledare med Vasaloppsvinnaren Staffan Larsson i spetsen bjuder in till härliga lägerdagar att fixa tekniken och bli inspirerad i Vasaloppsmiljö. Med mottot ”alla som vill kan åka skidor och bra kan bli bättre” får du oavsett nivå lära dig alla växlar inom klassisk skidåkning. Du får lära dig eller utveckla din stakning, diagonal skidåkning, hur du saxar i branta backar, stabil fartställning utför och hur du smidigt bromsar och byter spår. Aktiv Sport erbjuder flera olika lägerpaket, där Vasaloppslägren är de mest omfattande och VasaWeekends där du förutom två värdefulla teknikpass samt ”buss ut i Vasalopsspåret” där drickaservice ingår när du i din egen fart och längd skidar tillbaka till Mora. På Seedningslägret ingår även en plats till Moraloppet, där du även har möjlighet att boka vallaservice och massage.

Vasaweekend finns i kort och lång upplaga, med start på torsdag eller fredag med avslut på söndag. Dessa läger pågår under alla veckoslut under januari och februari.

På några vasaläger kan du även välja friteknik eller att ingå i en tjej/damgrupp. På Vasaloppslägret ingår också fyra teknikpass där din teknik filmas. Under lägrets gång ingår även teori för att lära dig ännu mer om längdskidåkning. 

Första lägret är redan i början av december medan sista är i slutet av februari innan Vasaloppsveckan startar och Staffan och hans gäng erbjuder vallaservice. 

träningsläger för längdskidåkare

Oavsett vilken nivå du är på när du kommer till lägret, vilket träningsläger för längdskidåkare du väljer, ung som gammal, nybörjare eller elitmotionär så finns det något för alla. 

För dig som ska åka Vasaloppet är det också en perfekt möjlighet att ännu bättre lära dig hur spåren ser ut inför din start på något av loppen. Första lägret är redan i början av december medan sista är i slutet av februari och början på mars.

träningsläger för längdskidåkare

Perfect Skiing Mora – längdskidåkning med landslagstränare

På Perfect Skiings läger i Mora kommer du att vägledas av Christian Minatti, som haft tränaruppdrag för bland annat Mora SK och Moras skidgymnasium. Idag är han tränare och kursansvarig för skidlinjen på Mora Folkhögskola. Han har hållit i junior- och seniortränarutbildningar i Österrike och Sverige. På sin meritlista har han också ett tidigare uppdrag som landslagstränare för Sydkorea och Österrike. Som åkare representerade han det Österriska landslaget. Christians uttryck ”tryck och njut” har vid det här laget blivit ett signum i längdskidvärlden. På sina läger har han Frida Börjesson, som är utbildad skidtränare och kommit topp 50 på Vasaloppet, vid sin sida.

Prefect Skiing har funnits sedan 2003 och är en av Sveriges första lägerorganisationer. Väl på plats spelar det ingen roll om du helt ny på skidor eller elitåkare, du kommer att kunna utveckla din åkning oavsett utgångsnivå, få ett personligt bemötande och hjälp utifrån din kunskapsnivå samt få tips på hur du kan nå dina mål som skidåkare.

Lägrets röda tråd är att lägga fokus på inlärning av en bra skidteknik. Med hjälp av ledarnas långa erfarenhet och handledning i kombination med bland annat videoanalys kommer du att få hjälp att utvecklas som skidåkare. På Perfect Skiings läger är det maximala deltagarantalet 14 personer, 7 per ledare, och små grupper och kvalitet framför kvantitet med individanpassad träning är av högsta prioritet.

Perfect Skiing erbjuder träningsläger veckorna 49, 50, 1, 2 och 11. Det sista lägret är ett rent fristilsläger (skejt) då det på senare år har uppstått en högre efterfrågan på kurser för denna teknik. Träningslägrena börjar på en torsdag kväll och slutar på söndagen.

Foto: Jocke Lagercrantz

Bruksvallsliden och Mikaelas Skidskola – kombinera längdskidor med yoga

För dig som gillar både längdskidor och yoga så passar detta läger dig som handen i handsken. I ett samarbete mellan Hotell Bruksvallsliden och Mikaelas Skidskola genomförs ett kombinerat skid och yogaläger i Härjedalens skidmetropol Bruksvallarna. Genom längdskidträningen förbättrar du din fysik, medan genom yogan stärker du din mentala kraft och ger själen möjlighet till avslappning. Träningslägret i sin nuvarande form har arrangerats i åtta år vid fyra tillfällen varje vinter. I somras hölls lägret också, men då var det vandring i stället för skidor som stod på schemat. 

Foto: Jocke Lagercrantz

Elit, nybörjare eller allt däremellan spelar ingen roll, för att kunna vara med. På träningslägret krävs inga förkunskaper, varken som längdskidåkare eller inom yoga. Du kan alltså stå på ett par skidor eller utöva yoga för första gången, eller vara en väldigt rutinerad längskidåkare som vill ta din klassiska eller fristil ytterligare ett steg och få mer tryck i åkningen. Oavsett vad så kommer du lära dig mycket nytt under lägerperioden, först ute i de fina preparerade skidspåren för att sedan få nya lärdomar på yogamattan eller vice versa. Att vara ute i fjällmiljö är balsam för själen och lägret brukar genomföras under vinterns finaste förhållanden.  Att vara på fjällen oavsett årstid med mäktiga vyer oavsett snöklädda toppar eller lederna i sommarskrud är en upplevelse. På ett läger med Mikaelas Skidskola är mottot när det gäller yogan inte att du tränar yoga för att bli bättre på det, utan för att bli bättre på att leva. Då lägret är ett kombinerat läger ger det dig påfyllnad och kunskap både själsligt och fysiskt.

Foto: Jocke Lagercrantz

Genom yogan ger du dig själv möjlighet att bli mer närvarande på skidorna, utöver att du blir mer rörlig, säkrare och stabilare. Lägret är väldigt uppskattat och många som varit med tidigare anmäler sig ofta igen.

träningsläger för längdskidåkare
Foto: Anette Andersson

Svenska Turistföreningen: Dubbla träningsläger i Grövelsjön

Svenska Turistföreningen arrangerar två olika träningsläger för längdskidåkare vid Grövelsjön fjällstation. Här kan du ge dig själv en rejäl möjlighet att vässa din form på längdskidor inför vinterns utmaningar. Det ena i form av Sportkullan, och den andra med Vasaloppscoachen Erik Wickström.

På Sportkullans skidläger kan alla oavsett nivå eller ambition vara med på lika villkor. Väl på träningslägret kommer du delas in i grupp utifrån nivå och få träna med jämngoda åkare. Under lägerperioden kommer du som deltagare erbjudas ett flertal olika övningar för att utvecklas som längdskidåkare. Bland annat genom personliga tips av Sportkullans erfarna och meriterade ledare samt filmanalyser av din teknik och åkning. Med tio mil preparerade spår kommer du även ha möjlighet till en hel del åkning på egen hand.

Foto: Anette Andersson

På Erik Wickströms träningsläger för längdskidåkare kommer tuffa träningspass att blandas med intressanta föredrag. Det kommer ge dig nya perspektiv på längdskidor, utvecklas som åkare och få en möjlighet att utbyta erfarenheter med övriga lägerdeltagare. Förutom föredrag och träningspass med Erik kommer du även att erbjudas videoanalyser av din teknik samt en vallakurs.

träningsläger för längdskidåkare
Foto: Anette Andersson

För dig som deltagare på något av dessa två träningsläger för längdskidåkare går det smidigt att boka längskidpaketet. Där ingår det både boende, helpension från dagen du anländer till lunch på avresedagen, spårkort för antalet bokade dagar, samt slutstädning. Båda dessa träningsläger har maxantal, så anmäl dig tidigt för att säkra en plats.

För dig som bor i Stockholm kan du sedan i somras åka med Masexpressen direkt till Grövelsjön.

 

Text: Felix Davidsson-Berndtsson

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.