Fiskolja kan minska negativa effekter av skräpmat

Fiskolja kan minska negativa effekter av skräpmat

Text: Amanda Hansen

Det har forskats mycket om effekterna av fiskolja och omega-3 tabletter. Nu tyder nya brittiska studier på att omega-3 kan lindra vissa negativa effekter som skräpmat har på vår kropp. Om man äter mycket skräpmat så får man i sig mycket raffinerat socker och mättat fett som hämmar kroppens kontroll på intaget av mat, vilket kan leda till bland annat övervikt och störd metabolism. De nya studierna tyder alltså på att fiskolja spelar en viktig roll i att minska dessa negativa effekter som skräpmat har på hjärnan. Livsmedelsverket rekommenderar att intaget hos en vuxen bör vara 2,5-3 gram omega-3 dagligen, och om man inte får i sig tillräckligt mycket via kosten så kan man enkelt tillgodose behovet med tillskott i olika former.

 Livsmedel som är rika på omega-3:

  • Fet fisk (lax, makrill, sill och sardiner)
  • Vissa alger
  • Rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja
  • Linfrö och linfröolja
  • Valnötter
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.


bbb