Den 11 maj är det chokladbollens dag. Det vill fira med att bjuda dig på olika recept, passande för olika tillfällen och personer.
Till kaffet, energi inför träningen, på barnkalaset, chokladbollens dag eller bara för att det är så förbaskat GOTT? Chokladbollar älskas av de flesta, men i olika former. Med eller utan socker, glutenfria, med havregryn eller mandelmjöl, med extra protein eller inte? Ja, variationsmöjligheterna många. Välj det som passar dig och dom du vill fira chokladbollens dag med.
Fira chokladbollens dag – 5 delikata recept för olika smaker
Raw chokladbollar
Ingredienser:
- 1 dl mandlar
- 2 dl cashewnötter
- 8 st urkärnade dadlar
- 1 msk raw kakao
- 2 msk koksolja
- 1 msk kallt kaffe
- kokos eller något annat gott att rulla bollarna i
Gör så här:
- Mixa först dadlarna till en krämig massa.
- Tillsätt nu resterande ingredienser och kör tills allt går ihop, jag brukar sluta innan nötterna är helt söndermixade då jag gillar när det blir lite crunch!
- Forma nu smeten till bollar och rulla i kokos.
- Förvara i kyl eller frys tills du ska äta, mmm mums!
Chokladbollsklubbor
Ingredienser:
- 200 g medjooldadlar alt. andra urkärnade dadlar
- 50 g havregryn
- 50 g cashewnötter
- 20 g riven kokos
- 50 g kakao gärna raw
- 10 g kokosolja
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser i en matberedare och mixa till en lagom fin konsistens.
- Rulla till bollar, sätt på en pinne och doppa eventuellt i smält choklad och riven kokos.
Proteinchokladbollar
Ingredienser:
- 200 g keso
- 1 dl casein
- 2 msk kakao
- 1 nypa vaniljpulver
- Kokos
Gör så här:
1. Mixa keso, casein, kakao och forma till bollar
2. Rulla i kokos och ställ svalt i kylen innan servering
Mandelchokladbollar
- 1 dl mandlar
- 1/2 dl havregryn
- 8 st dadlar
- 1,5 msk kokosolja
- 1 msk kakao
- 1 nypa vaniljpulver
- ev 1-2 msk starkt kaffe
- Mixa allt till en jämn smet och forma till bollar
- Rulla chokladbollarna sedan i kokos och ställ i kylen innan servering.
Klassiska chokladbollar
Ingredienser:
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 1 msk vaniljsocker
- 3 msk kakao
- 3 dl havregryn
- 3 msk starkt kaffe
- Pärlsocker/ kokos
Gör så här:
- Smält smöret.
- Blanda socker, vaniljsocker, kakao, havregryn, kaffe och smöret
- Forma till bollar och rulla i pärlsocker eller kokos.
- Ställ svalt i kylen innan servering
Recept och foton inför chokladbollens dag: Våra duktiga bloggare som du kan följa här.
Har gjort barerna.Såå goda.Men vet du om man kan använda dadelpasta istället för dadlar.Har sett att Lov har dadelpasta.
Roligt att höra! Men nej, jag vet inte om det går. Borde göra om du sett andra använda det. Prova! 🙂